Tags

,


Ne trezim aşteptând, ne culcăm aşteptând. Noi ne trăim viata în continuă asteptare. A ceva mai bun, mai frumos, mai spre Paris sau New York. Rareori, poate niciodată, acum şi aici. Trăim ca să visăm. Nu să ne îndeplinim vise.
Vrei să pleci într-o călătorie, dar nu o faci. Mai bine îţi iei un congelator. Ai ocazia să iei nişte bilete ieftine de avion spre o ţară exotică, dar renunţi, ţi-e ruşine că tu te distrezi, iar părinţii tăi, de exemplu, nu au mai ieşit din oraş de ani buni.
Dar dacă mâine nu mai vine? Îţi este bine în tihna lui azi?

Mie mi-e tare dor de Olanda. În fiecare an îmi spun că voi merge din nou acolo, în locul care m-a marcat. Ştiu cum să ajung acolo, cum să caut cele mai ieftine bilete pe BileteAvion.ro! Ce mai aştept?
Îmi spun că, poate, nu merit? Să trăiesc, din nou, o poveste de primăvară?!
Olanda este o carte de poveşti cu lalele, saboţi de lemn, mori de vânt, case de turtă dulce. Rămâne ţara mea de suflet, un loc în care mi-ar plăcea sa revin când voi fi bătrână. Să-mi petrec bătrâneţile. Pentru că nicio bucăţică nu rămâne neînfrumuseţată, pentru drăgălăşenia pe care-o vezi la fiecare colţ de stradă, pentru miile de magazine de decoraţiuni interioare, pentru florile din faţa oricărei case, pentru ordinea care nu te-apasă, doar îţi clăteşte privirea.

Am ajuns în Amsterdam, deoarece era pe lista mea “de văzut” din Europa. Şi-au mai rămas câteva: Madrid, Berlin şi Dublin. După ce le văd şi pe-astea, în America cu mine, că nu se mai poate!

O prima impresie a călătorului în Amsterdam este cea de situare, cumva, între secole. Dacă bucureştenii au Dâmboviţa, Amsterdamul are râul Amstel, dar şi o serie de canale, construite pentru a preveni scufundarea oraşului aflat la o înălţime foarte joasă. Amsterdamul oferă privitorului un festin de forme, imagini, culori. Turiştii trebuie totuşi să fie foarte atenţi, deoarece în masa de clădiri asemănătoare este foarte uşor să te pierzi.
Olandezilor le place să petreacă şi nu pierd nicio ocazie pentru a se bucura. Un moment important îl reprezintă luna aprilie, ziua în care îşi sărbătoresc conducătorii, prin organizarea unei festivităţi în aer liber, perioada în care sute de mii de oameni călătoresc spre Amsterdam pentru a asista la festival, majoritatea îmbrăcati în portocaliu, culoarea emblematică olandeză.
queens day amsterdam 6
Ei bine, acolo aş vrea şi eu să fiu.

Amsterdamul e un oras frumos, în care ai de toate: libertate (şi nu ma refer doar la Cartierul Roşu şi Coffeeshops), cultură (o grămadă de muzee, expoziţii, concerte, evenimente), distracţie (o sumedenie de baruri şi barulete, cluburi), mâncare bună (toate naţiile pamantului au restaurante-n Amsterdam).

În acest oraş am învăţat să ma plimb pe străduţe, să stau la o cafea, să mă uit la oameni, să simt spiritul oraşului…
Am profitat de senzaţionala lor reţea de căi ferate, unde trenurile pleacă la fiecare 15 minute, iar pe bilet nu e trecută ora, astfel că poţi urca în oricare tren din ziua respectivă. Ba poti chiar coborî în orice gară până la destinaţia finală de pe biletul tău, pentru ca apoi să iei alt tren şi să-ţi continui călătoria.
Am luat trenul spre Haga. Un oraş cu clădiri de sticlă, dar care păstreaza spiritul vechi olandez. Cu străduţe înguste şi cârciumi cu pereţi îngălbeniţi de vreme, dar şi cu magazine de lux. Cu oameni pe bicicletă, dar şi cu oameni de afaceri în maşini de zeci de mii de euro.
Utrecht, alt oras de poveste. Alt oraş brăzdat de canale, alt oraş cu căsute îngrijite şi cu oameni plini de viaţă.

Tragem linie şi adunăm: o ţară cu un adevărat cult pentru estetică, din care m-am întors cu o dorinţa de a-mi face eu singură viaţa mai frumoasă: înconjurându-mă de oameni frumoşi (nu doar la exterior) şi obiecte frumoase.
bileteavion
Acum simt iarăşi nevoia de o asemenea injecţie cu frumos. Şi, cu riscul de a deveni dependentă, mă hotărăsc să nu ratez Olanda primăvara asta. Cu puţin noroc de la Bileteavion.ro voi ajunge la timp pentru sărbătoarea din aprilie, de “Ziua Reginei”.
queens day amsterdam 1
Pentru a vizita Olanda, cred că momentul ideal este primăvara. Şi nu numai pentru că atunci înfloresc lalelele şi este deschis parcul Keukenhof, ci şi pentru că la sfârşitul lunii este Ziua Naţională a Olandei. Până anul trecut, Ziua Naţională – Ziua Reginei – era sărbătorită pe 30 aprilie. Odată cu abdicarea de anul trecut a reginei în favoarea fiului ei cel mai mare, olandezii sărbătoresc din acest an King’s Day, pe 26 aprilie. Astfel, în 2014 se va sărbători pentru prima dată Ziua Regelui. Indiferent cum se numeşte, Ziua Naţională a Olandei este un eveniment sărbătorit frenetic de localnici. Totul devine portocaliu, au loc concerte, numeroase alte evenimente artistice, iar punctul culminant este de fiecare dată parada pe canale.