Tags


Chiar dacă noaptea ne mai ameninţă câteva grade mici, primăvara îşi intră treptat dar hotărât în drepturi.
De când a venit căldura, nu am în cap decât grădină, săpat, seminţe, bulbi, vlăstari! Şi noaptea visez grădini, ceea ce e un vis bun, spun specialiştii, mai ales în ceea ce priveşte finanţele, cu o singură condiţie: grădina visată să fie bine îngrijită.
Baza este deja făcută, de zece ani tot încerc să creez un refugiu. De jur imprejurul grădinii am ridicat ziduri de piatră, am plantat arbori şi arbusti şi, toate acestea, ca două braţe ocrotitoare care se întâlnesc într-o îmbrăţişare, şi-au îndeplinit menirea şi în timp au schimbat condiţiile din interiorul grădinii. Mi-am exersat imaginatia şi, înarmat cu ştiinţa plantelor dobândită în anii petrecuţi în grădină cu bunicul meu, am proiectat micuţa grădină în mijlocul căreia am aşezat un bazin dreptunghiular cu apă, mărginit pe una dintre laturi de o boltă pe care se caţără trandafirii. Tot eu am făcut şi designul băncilor şi al fotoliile de lemn împrăştiate peste tot prin grădină. Astea sunt lucrurile stabile.
Cele instabile sunt multe. Nu îmi place să am în fiecare an aceleaşi flori, în afară de trandafiri şi de garofiţe, care au cel mai frumos parfum din lume! În fiecare primăvară plantez şi îngrijesc alte flori, pentru că, nu-i aşa, sunt timpuri noi, planuri noi. Nu pot trăi acelaşi an, over and over again!
Iar în privinta asta am ceva idei, datorită binecunoscutului magazin online Covera, care ne oferă o mulţime de soluţii pentru a da grădinii o înfăţişare nouă nu numai în fiecare an, ci chiar în fiecare sezon.
Există o categorie de plante speciale, care au o durată de viaţă scurtă. Răsar din seminţe, se dezvoltă, înfloresc, produc o nouă generaţie de seminţe şi apoi mor. Paradoxal, tocmai efemeritatea lor poate fi un motiv de bucurie pentru pasionaţi de grădinărit ca mine. Îţi poţi alege, în fiecare anotimp, florile şi culorile care îţi plac, în combinaţii diferite.
gura-leului_3880O solutie eficientă şi la îndemână de a profita la maximum de frumuseţea florilor anuale este aceea de a le pregăti câteva jardiniere şi ronduri speciale în gradină. Asta voi face eu. Voi împrejmui cu pietre de apă sau cu pietriş mărunt, alb, mici porţiuni rotunde sau dreptunghiulare şi voi pregăti solul cu atenţie. Pentru că vreau să am şi lalele anul acesta, voi planta bulbi în rondurile pregătite, respectând regulile de proximitate cu plantele cu nevoi asemănătoare, tipul de sol şi cantitatea de lumină primită de acesta.
viola-rosii_3963Mi-am făcut lecţiile, nu? Nu numai cu teoria stau bine, ci şi cu practica. Iar anul acesta vreau parfum şi culoare! Voi face combinaţii de culori şi tipuri de flori. Şi voi încerca să-mi fac propriul compost, din plantele din sezonul trecut, pe care vreau să le înlocuiesc. Voi lua toate resturile vegetale, le voi toca şi apoi le voi depozita ca prim strat în coşul cu compost pentru anul viitor. Va fi o hrană naturală pentru
grădina mea de legume.
cherry-tomato-1_4037Acesta este proiectul meu pentru anul viitor. Să mă extind şi la categoria legume, să mănânc o salată din ceva cultivat de mine. Voi începe timid anul acesta şi voi sădi ceva comestibil, dar care se încadrează în parametrii propuşi, în ceea ce priveşte culoarea: rosii cherry. Planta are o creştere puternică şi o voi recolta la toamnă în ciorchini.
Şi cum semnele primăverii sunt deja vizibile pe la toţi prin grădini, va doresc un nou an grădinaresc bogat şi fără prea mari dureri de spate! Succesul, în orice activitate trebuie să fie muncit, dar nu să te omoare!