Tags

, ,


Care este traseul  salamului din frigiderul tău? Tu știi în ce condiții a călătorit, cum a fost depozitat în vitrina frigorifică a magazinului, dacă i-a fost cald sau frig?

Probabil că nu te-ai gândit la aceste aspecte, dar acum există eticheta  inteligentă, cu Carolimetru Termic, care te notifică dacă produsul tău nu este păstrat la temperatura optimă! Este #mâncarecunotificare.
Caroli ne obligă pe toți să ne gândim acest lucru: pe transportatori, distribuitori, comercianți și consumatori.
România, țara contrastelor. Unii spală mezelurile și le pun din nou la raft, alții le țin în soare sau în lăzi pe asfalt, iar Caroli investește în etichete care le spun clienților dacă salamul este păstrat sub 8 grade.
Primul produs care poartă mândru această etichetă este Semenic Extra de la Caroli, cu 90% carne. Un produs de top, pe care este pus Calorimetrul termic, cu cadran termosensibil, care își schimbă culoarea în funcție de temperatura produsului:
sub 8°C are culoarea verde
peste 8°C începe să se coloreze în galben

Când cadranul termosensibil începe să se coloreze în galben este un semn de atenționare că temperatura este mai mică de 8 grade și că salamul nu este păstrat în condiții optime.

 

carolimetru-termic-servetel

Da, cei de la Caroli ne obligă pe toți  și ne spune că nu mai merge cu date incerte, jumătăți de măsură, ne facem că nu vedem sau  ”las că merge și așa”.  Ei monitorizează tot parcursul  produselor. De la producția și ambalarea în fabrica din Pitești, în depozitele  din toată țara, în timpul transportului cu mașinile frigorifice proprii și în vitrinele frigorifice ale magazinelor partenere.

Noi, consumatorii, trebuie să monitorizăm de aici încolo: în vitrina de la magazin să alegem salamul cu eticheta verde, să avem grijă să o ducem cât mai repede la frigiderul personal, să nu o scoatem mult timp afară când vrem să mâncăm.

În plus, pentru a se asigura că produsele ajung în condiții optime la consumatori,  Caroli distribuie produsele proprii doar către partenerii care înțeleg și respectă condițiile optime de depozitare și păstrare ale produselor Caroli Foods. Doar salamul Semenic are eticheta deșteaptă, dar el este transportat odată cu alte produse de același brand, pentru care, implicit, se respectă aceeași temperatură.

 

Cum funcționează eticheta termosensibilă. Când se schimbă din verde în galben

Depinde de temperatura la care a fost depozitat produsul la rece și cât de cald este ambientul în care se amplasează. Dacă salamul a fost într-un frigider la 6°C și apoi se pune pe masa din bucătărie, în care avem 26°C, cadranul termosensibil devine galben în aproximativ 40 de minute (atunci când produsul ajunge la o temperatură mai mare de 8°C).

Dacă produsul a stat afară, la o temperatură ambientală de 26°C și este reamplasat în frigider (la 6°C) i se va recolora cadranul termosensibil în verde în aproximativ 60 minute.

Dacă eticheta a fost galbenă mai puțin de o oră, produsul se poate încă mânca

V-ați fi gândit, probabil, că acest Carolimetru este ireversibil, adică se face galben și așa rămâne. Nu. Scopul lui este să atenționeze că temperatura nu e cea optimă și că trebuie luate măsuri, în magazin sau acasă. Eticheta termosensibilă a fost gândită ca un instrument de notificare că alimentele trebuie să fie păstrate în condiții optime, cele menționate pe eticheta fiecărui produs alimentar. Nu este grav, produsul este în continuare bun pentru consum, dacă nu a stat la o temperatura mai mare de 8°C mai mult de o oră. Este doar un semn de atenţionare că produsul nu se mai află amplasat la temperatura optimă. Este important să conștientizăm importanța păstrării tuturor produselor alimentare la temperatura inscripţionată pe etichete.

Ce facem cu eticheta după ce mâncăm salamul

Eticheta cu cadran termosensibil este amplasată pe toate salamurile Semenic Caroli, atât cele de 350g cât și cel de la vitrină asistată. Dacă punem mâna pe ea, se îngălbenește, deoarece cadranul termosensibil sesizează temperatura produsului pe care este lipit. Este verde când sesizează temperatura produsului depozitat sub 8°C și  se îngălbenește pentru câteva secunde dacă punem mâna caldă pe el.

Dacă dezlipim eticheta, se întâmplă la fel, deoarece calorimetrul “simte” temperatura produsului pe care este lipit. Dacă eticheta nu mai este lipită pe produsul rece, ea va sesiză temperatura din ambient, iar dacă în încăpere este mai cald de 8°C va apărea galbenul.

Nu este scris în recomandări, dar eu zic că eticheta poate fi mutată pe alt produs când terminăm Semenicul. Dar mă gândesc că ar trebui să fie tot un produs pentru care se recomandă să fie păstrat la temperaturi de sub 8 grade. Va funcționa la fel: va fi verde dacă temperatura e optimă.

Eticheta nu-mi spune și dacă produsul este în termenul de valabilitate. Nu încă

O fi ea etichetă inteligentă, dar nu te anunță când expiră salamul. Asta nu face. Ne spune doar că a fost ținut la temperatura indicată de producător, iar pentru termenul de valabilitate căutăm informații separat, pe verso,  în dreptul menţiunii: “Expiră la data:…”

Îndrăznesc să cred că următorul pas pe care îl va face Caroli va fi să vină cu eticheta care se înroșește dacă produsul e expirat. Sau se învinețește. Să vedem de departe, să nu ne mai aplecăm, să ne punem ochelarii, că tot nu deslușim nimic uneori…

La Caroli Foods se inovează continuu produse de calitate, care arată respectul față de client.  Se investește mult în asta, dar nu pe spinarea noastră, a cumpărătorilor, iar asta se vede în preț, care nu a crescut de când cu  carolimetrul.

Caroli mi-a dat ideea ghiozdanului cu buzunar termoizolant 

Îmi ceruse David, mai de mult, să găsesc o soluție să-i țina apa rece la școală. I-am zis că nu am soluții pentru așa ceva, dar acum aflu, de pe pagina calorimetrului termic, că există ghiozdane cu buzunar termoizolant. Și ce de mai există! E plin internetul de magazine care comercializează așa ceva.

Sincer, nu am știut și cred că nu sunt singurul. Caroli m-a obligat să mă gândesc la asta. Dacă ei depun atâtea eforturi să mențină salamul la temperatura optimă, pe tot traseul pe care-l face, din fabrică până acasă la mine, nu pot să fac și eu un efort? Să am grijă ca sandvișul cu salam să stea la rece cât timp se află în pachețelul de școală al copilului meu?

În concluzie, vă invit să ducem shoppingul alimentar la alt nivel. Acum e vorba doar de un salam și o etichetă inteligentă, scoase de un brand atât de sigur pe calitatea produselor și serviciilor oferite, încât cere și partenerilor să facă la fel.  E o muncă de echipă, echipă în care suntem și noi, consumatorii, implicați.