13-b-30-nov„Jertfe prahovene” se intitulează expoziția lunii decembrie de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, care va fi deschisă luni, 5 decembrie, la ora 11.00. Evenimentul este înscris în programul „România 100”. Expoziția cuprinde fotografii, brevete, medalii și alte mărturii despre prahovenii care au luptat pentru țară.
„Jertfele neamului românesc în Războiul de Independenţă (1877-1878), în Războiul de Întregire naţională (1916-1919) și conflagraţia celui de-al Doilea Război Mondial (1941-1945) au arătat dorinţa poporului de a-şi păstra graniţele. Armata, de la soldat la general, nu a cedat în faţa agresorilor săi şi pe câmpurile de luptă şi-a dat obolul prin sângele său.
„Nu vărsaţi lacrimi pe mormintele eroilor, ci mai curând slăviţi-i în cântece aşa ca faima numelui lor să rămână un ecou prin legenda veacurilor”, spunea Regina Maria. Românii şi-au slăvit eroii prin monumentele pe care le-au înălţat, prin medaliile conferite, prin cântece şi poeme. Memoria acestor oameni, care au plătit cu propria viaţă libertatea şi independenţa noastră, se constituie într-un adevărat cult al eroilor neamului românesc”, se arată într-un comunicat de presă al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Advertisements