Tags

, ,


Într-o lume de plastic, dai să intri în casă și vezi covorașul ăsta:

covor03

Nu te ștergi pe el, ți-e milă. Îl ocolești, te descalți, intri pe hol și observi și trăistuța asta:

traistuta

O pipăi, vezi că e reală și funcțională. Vrei s-o întrebi pe gazdă ce e cu ea, dar se deschide ușa de la camera mare și vezi celelalte covoare oltenești, cu motive geometrice, cum îți plac ție. Calci pe ele și simți că e lână naturală, moale și călduroasă.

Ai o casă primitoare, îi spui.

Și speri ca, printr-un cuvânt, să-i exprimi toată admirația pentru modul în care a ales să-și decoreze casa. Îți dă de înțeles că știe.

Noi am ales să ne manifestam respectul și dragostea față de cei ce nu mai sunt și față de ceea ce suntem!

E vorba despre niște oameni care au ales să-și facă o casă primitoare, așa cum o simțeau pe cea a bunicilor, în copilărie. Cu mobilă din lemn, cu veioze din pietricele de râu, cu țesături naturale. Dichisurile sunt peste tot: în sculptura lemnului, în lucrătura covoarelor, pe pereți, pe podele, la ferestre și la uși.

covor1Rolul acestor covoare oltenesti este să vorbească despre tradiții. Modelele și culorile sunt inspirate din viața de zi cu zi a românilor: plantele, animale, treburile gospodărești, arta culinară, aerul, soarele, în general viata la țară.

Le vei deosebi imediat de imitații, covoare făcute în ateliere obscure sau importate, din polistiren sau cine știe ce alte materiale.

Covoarele oltenești autentice sunt făcute la războaie de țesut, din bumbac sau lână. În țesătura lor regăsim simboluri și motive strâns legate de sensul fundamental al spiritualității românești, cum ar fi arborele vieții, calul și călărețul, cocosul, cucul, cerbul. Coloritul este dat de albastrul ultramarin, verdele pastelat sau rosul vișiniu.
razboi-orig

covorul-oltenesc-al-tzigara-samurcas-buc-1942-p16994-0Covoarele oltenești vechi și autentice sunt deosebit de valoroase – adevărate opere de artă și, de aceea, muzeele de profil încearcă să se ocupe de restaurarea lor și păstrarea dovezii creativității populare și pentru generațiile viitoare. S-au scris și cărți despre acest simbol al românilor, covorul țesut, care se găsea, în secolul trecut, în aproape toate casele din țară (foto COVORUL OLTENESC, EVOLUAREA SCOARTELOR OLTENESTI de AL. TZIGARA SAMURCAS, BUCURESTI, 1942). Acum îl găsim în căminele celor iubitori de tradiție, calitate și frumos.

13626470_218859528510392_3094262727985382169_nNu trebuie să locuiești în Oltenia pentru a avea acces la aceste covoare. Pe site-ul dedicat lor, covoruloltenesc.ro sau pe pagina de Facebook a acestor covoare traditionale găsești toată gama de produse, pe care poți să le comanzi și să le primești acasă.

Apăsând butonul de like aveți acces la informații despre modul în care este făcut covorul oltenesc, cum se poate întreține și care va fi valoarea lui în timp. Este, clar, un produs pe care-l poți lăsa moștenire copiilor și nepoților. Vei ajuta astfel la păstrarea tradiției naționale și poate, într-o zi, covorul tău va ajunge exponat într-un muzeu din viitor.

 

Advertisements