Vă vine să credeți sau nu,  copilul meu aștepta cu mare nerăbdare să-i punem aparat dentar. El asocia asta cu faptul de a fi mai mare, de a face tot ce dorește. Vedea la școală adolescenți, cu sârmă pe dinți, care ”sunt cei mai tari, mami, au niște haine faine, vorbesc mișto și au voie cu părul lung”.

Când mi-a spus asta, el nu știa că aparatul dentar implică și o vizită la stomatolog. El credea că vom cumpăra noi aparatul, i-l va monta tati, că el este meseriașul în casă, și asta e tot. I-am explicat că trebuie să mergem la un stomatolog, că doar acolo se găsesc aparate de genul ăsta și a fost de acord.

A fost prima lui vizită la clinica de stomatologie Cris Smile. Nu avea idee ce o să se întâmple, credea că e ceva ca un magazin. A rămas șocat când a văzut aparatura modernă, angajații îmbrăcați într-un alb impecabil, amabilitatea și căldura cu care a fost primit, deși era un copil. Medicii de la Cris Smile știu că încrederea unui copil este de neprețuit. Ajuns într-un mediu asociat cu o experiență plăcută, micuțul va reveni de fiecare dată fără frică de procedurile medicale.

Medicul i-a explicat lui Mihăiță că un aparat dentar trebuie purtat nicidecum pentru că este la modă, ci că este necesar sănătății și frumuseții dentare. Ortodontia este o specialitate complexă, nu este o fiță, iar micuții noștri, purtătorii de aparate mobile de azi, sunt adulții de maine cu un zâmbet frumos! Nu numai cu dinți drepți, dar și fără mari probleme dentare!

12814558_527546294081898_6599973836061928882_nNi s-a recomandat un aparat dentar mobil. Construcția aparatului dentar mobil este personalizată, pornind de la amprenta dentară prelevată de către medicul dentist. Aparatul este alcătuit dintr-o parte acrilică, la care se ancorează apoi elementele metalice, similare dispozitivelor fixe.

 

Personalul din clinică s-a ocupat nu numai de copil, ci și de noi, părinții. Am înțeles că niște dinți strâmbi pot afecta respirația copilului (respiră pe gură), că netratarea problemelor ortodontice duce la apariția cariilor extrem de inestetice, că apar pungile parodontale, adică niște “buzunare” pline cu tartru, adevărate surse de infecții.

Medicul stomatolog i-a explicat lui Mihăiță și de ce-i admiră pe copiii mai mari cu aparat dentar: nu pentru că au sârmă pe dinți și poartă plete, ci pentru încrederea în sine pe care o afișează. Încrederea unui copil care știe că, la maturitate, după câțiva ani de purtat aparat dentar, va avea un zâmbet perfect, va fi el însuși. Nu își va ascunde emoțiile din cauza unei danturi deficitare. Va râde liber, va avea o dicție bună și o igienă a gurii impecabilă.

imagesEu sunt un caz fericit, copilul meu nu trebuia convins să poarte aparat dentar, el voia pentru că văzuse la alții. Acum, însă, după vizita la clinica de stomatologie, știe și care sunt adevăratele motive pentru a purta acest dispozitiv: sănătatea danturii și, implicit, a întregului corp. Și, ceea ce mă bucură, a început să spună și colegilor ce a aflat el la Cris Smile.

1912164_271432579693272_2645394552714632554_nRecomand o vizită la această clinică tuturor părinților care nu au reușit să-și convingă micuții de ce trebuie să poarte un aparat dentar. Ei nu trebuie să fie forțați, pentru că vor ajunge să urască aparatul, dar și cabinetele dentare. Le vor ocoli, iar asta nu ajută pe nimeni. Normal este ca ei să înțeleagă necesitatea purtării aparatului. Dacă li se explică bine, de către medici profesioniști și răbdători, ei vor accepta mai ușor micile dezavantaje trecătoare.

 

Advertisements