Orice poate fi izolat. Acoperiş, perete, şemineu, garaj, bloc, muzeu. Cam tot ce se găseşte într-o construcţie, fie ea de orice fel. Pe cine interesează acest lucru? Pe toţi cei care lucrează în domeniu: proiectanţi, ingineri, arhitecţi, constructori, instalatori, dar şi persoane pricepute care vor să afle mai multe despre sisteme si materiale moderne de izolaţii termice sau tehnice.
Izolarea termică este un “moft” la care se recurge tot mai des atât de către noii dezvoltatori de proiecte imobiliare, cât şi proprietari de locuinţe personale sau asociaţii de locatari care doresc izolarea termică a unor blocurilor. Acest proces este realizat de profesionişti din domeniul constructiilor şi se poate face cu ajutorul mai multor tipuri de materiale.
Dintre cele mai utilizate materiale folosite pentru realizarea izolatiilor termice menţionez polistiren extrudat, vata minerala sau celuloza. Acestea sunt folosite în funcţie de nevoile şi de bugetul fiecărui utilizator.

Izolarea cu polistiren a fost revitalizată de curând de constructori, deoarece are foarte multe avantaje. Iată câteva dintre cele mai importante:
– îmbunătăţirea capacităţi termoizolante a pereţilor exteriori
– economie de energie de până la 50 %, atât iarna cât şi vara
– amortizare investitie în max 4-5 ani
– eliminarea punţilor termice
– costuri reduse de manoperă
– varietate mare de culori şi finisaje.
În cazul în care se face corect amenajarea fatadei exterioare cu polistiren, efectele sunt imediate, astfel că, dacă afară temperatura atinge pragul gerului, în interiorul locuinţei, fără ca sistemul de încălzire să fie pornit, se vor păstra cu lejeritate un minimum de 20 de grade Celsius. Consumul de energie va scădea, iar posesorul va simţi imediat diferenţele între o lună de iarnă cu izolaţie termică şi una fără izolaţie termică.
Plăcile de polistiren au o greutate redusă care nu afectează structura de rezistenţă a clădirii. Polistirenul permite refacerea faţadei şi păstrarea detaliilor arhitecturale, dar oferă şi posibilitatea mascării eventualelor fisuri ale pereţilor.
Polistirenul poate fi expandat sau extrudat. Polistirenul expandat are diferite densităţi si este folosit pentru izolarea termică a pereţilor, în timp ce polistirenul extrudat (cu o densitate mai ridicată) este folosit cu precădere la izolarea termică a pereţilor fundaţiilor şi a pardoselilor. Cel din urmă, având o densitate mai mare şi o rezistenţă mărită, se poate turna sapa şi se poate fixa parchet deasupra acestuia.
Cu toate că reabilitarea termică este o investiţie destul de considerabilă din punct de vedere financiar, în timp se va dovedi foarte avantajoasă.
Izolatia termică trebuie să se realizeze pe toate părţile importante ale casei, şi în concordanţă cu gradul pierderilor de căldură. Astfel, acoperisul necesită cea mai bună izolare, urmând pereţii şi apoi pardoseala, care are nevoie de un grad de izolare mai scăzut.
Aceste lucruri costă bani. Dar dacă eşti hotărât să le faci, este bine să le faci pe toate odată. Scoţi şi un preţ bun pentru materiale şi nici nu trebuie să dai peste cap casa de mai multe ori, ci doar o singură dată, câteva zile. Şi mai am un pont: primăvara preţurile sunt foarte bune, deoarece cererea este mai mică, aşa că poţi profita de asta!