Statiile de emisie-receptie pot servi pentru captarea informatiilor din trafic si reprezinta statii in banda libera cunoscuta si drept Citizen Band (CB). In tara noastra si in marea parte a statelor din Europa, 40 de canale sunt de regula alocate acestei “benzi de 11 m”. In limitele legale, ele fac posibila emiterea libera cu cel mult 4W modulatie FM, respectiv maxim 1W modulatie AM.

TIR-urile utilizeza in mod intens aceste statii radio CB in scopul schimbarii de informatii utile legate de trafic. Ele poseda o raza de actiune intre 5 si 15 km. Chiar si conducatorii de autoturisme au inceput recent, in urma cu cativa ani, sa foloseasca astfel de statii, in special pentru a preveni amenzile de viteza. Deci, iata cum pentru soferii de autovehicule de talie mica, aceasta statia constituie un dispozitiv adiacent detectorului de radar.
Care sunt caracteristicile din punct de vedere tehnic ale unei statii radio CB?

  • In primul rand, trebuie sa notam sensibilitatea la receptie. De acest factor depinde posibilittaea de a receptiona semnale mai slabe. Distribuitorul trebuie sa mentioneze nivelul de sensibilitate care se masoara in micro-volti raportat la semnal-zgomot-distorsiuni de 10 sau 20 decibeli. Daca raportul SINAD in decibeli este mare, iar valoarea in micro-volti mai scazuta, cu atat mai bine. Astfel, o valoare de 0,25 micro-volti care corespunde la 10 decibeli, este egala cu o valoare de 0,5 la 20 decibeli.

– Cum am precizat mai sus, numarul minim de canale este de 40, la noi cel mai popular fiind canalul 22 FM.

  • Design-ul prezinta: butoane si indicatoare pentru info-trafic, cu ajutorul carora putem schimba canalele, regla volumul etc.
  • Ce este squelch-ul? Rolul acestuia este de a face statia sa se auda numai atunci cand o transmisie este captata. Zgomotul radioelectric ambiant este de vina pentru necesitatea reglarilor frecvente. Daca vom regla “mai sus”, numai transmisiile puternice vor putea fi receptate. In schimb, daca reglajul se face “mai jos”, pot fi auzite chiar si statiile aflate la o distanta mare, inclusiv interferente. Statiile cu squelch automat au valorile stabilite deja din fabrica.
  • In cele mai multe tari din Europa, spectrul radio din vecinatatea benzii CB revine aplicatiilor militare. Este inutil sa mentionam ca exista o mica probabilitate sa auziti anumite informatii acolo si, totodata, de prisos sa spunem ca ar trebui sa emiteti numai in zonele unde aveti voie.
  • De asemenea, statiile pot fi prevazute cu iesire pentru casti. Difuzorul extern poate fi folositor daca in vehicul mai sunt si alti pasageri si nu doriti sa ii deranjati, dat fiind faptul ca conducatorii de camioane au un limbaj mai colorat!
  • Mai putem observa si butoanele localizate pe microfon, utile pentru schimbarea canalelor sau blocarea tastaturii.
  • Nu in ultimul rand, antena este un element important, fiind responsabila cu captarea si emiterea undelor radio. In lipsa acesteia, indiferent de cat de performanta este o statie, aceasta nu va functiona in parametri normali. Ea poate fi prinsa pe vehicul prin intermediul unei monturi fixe sau cu talpa magnetica, ultima fiind mai avantajoasa deoarece poate fi usor demontata.

Sfaturi referitoare la cum se face trafic: abtineti-va sa fiti “originali” si reduceti injuraturile, nu dati drumul la muzica cand statia este pornita si nu apasati butonul de emisie fara a comunica nimic. Va recomandam o participare activa! De asemenea, nu utilizati statia pentru a efectua depasiri riscante sau pentru a depasi limita legala in localitati.

Compania noastra va pune la dispozitie si alte accesorii statii radio CB  precum urmatoarele: amplificatoare, antene, reflectometre, microfoane, suporti de montaj si transformatoare de buna calitate.

 

Advertisements