Daca esti pasionat de motociclete si consideri ca te misti mai bine in trafic pe doua roti, atunci trebuie sa cunosti cateva aspecte legate de bateriile moto.

Exista doua tipuri de baterii pentru echiparea motocicletelor, scuterelor, Quad/ATV-urilor si se categorisesc in: baterii cu intretinere, a caror functionare se face pe baza de acid si baterii fara intretinere, pe baza de gel. Mai exact, acumulatorii cu intretinere sunt cei clasici, care prezinta dopuri ce permit adaugarea apei distilate. Acumulatorii fara intretinere nu includ dopuri si, in urma formatarii,  acidul din acestea se va transforma in gel, fiind interzisa deschiderea bateriei.

In comparatie cu o baterie auto, cele moto sunt mult mai compacte, dar si mai sensibile in acelasi timp. Indiferent de situatie, este necesar ca ele sa determine pornirea si o buna functionare la sistemul electric. Bateriile fara intretinere pot fi instalate in orice pozitie, iar pentru eficienta optima,  un acumulator va trebui sa intruneasca toate indicatiile si cerintele producatorului.

Cum selectezi bateria moto potrivita? Mai intai, e nevoie sa te orientezi in functie de caracteristicile aplicatiei pe care urmeaza sa o utilizezi: marca, model, capacitate si anul in care a fost fabricata motocicleta/scuterul/Atv-ul tau. Alte coordinate care iti pot servi sunt urmatoarele: tensiunea, dimensiunile, polaritatea si, nu in ultimul rand, capacitatea minima recomandata de producator.

Important! In situatia in care posezi un ATV fara carte tehnica sau nu ai la indemana informatii din cartea tehnica, este recomandabil sa alegi bateria in functie de marimea locasului unde urmeaza sa o instalezi, precum si in functie de capacitate.

De asemenea, nu iti recomandam sa inlocuiesti o baterie de 12 volti cu una de 6V, pentru ca vei supune nu doar bateria, ci si partea electrica unor deteriorari ulterioare.

Este necesar sa stii polaritatea bateriei moto, pentru a preveni problemele legate de montaj, care se refera in general la cabluri prea scurte de prindere.

Un adaos de capacitate si un curent de pornire ceva mai ridicat sunt intotdeauna in ordine, conditia fiind ca diferenta sa nu treaca de maxim 30 la suta din capacitatea bateriei moto pe care o sugereaza producatorul. Cert este ca nu trebuie sub nicio forma sa utilizezi o baterie moto sub capacitatea celei indicate. De pilda, daca detii una de 4Ah, este in ordine sa montezi si unele de 5 Ah ori de 6Ah, avand grija ca polaritatea (bornele + si -) si dimensiunile sa fie aceleasi.

Functionarea bateriilor moto standard sau clasice se realizeaza pe baza de electrolit lichid, necesitand o activare si incarcare adecvate inainte de a incepe sa le folosesti.

Activarea unei bateria moto folosind tehnologia AGM se face cu electrolit lichid, care devine mai apoi gel. La fel, trebuie incarcata inainte de a intra in uz.

Bateriile moto cu gel prezinta avantajul ca nici nu trebuie activate, respectiv incarcate, fiind gata de  utilizare. Daca intentionati sa achizitionati o baterie moto cu gel , va sugeram sa aflati mai multe!

Mai exista si bateria moto Factory Activated, activate din fabrica.

Precizare: pe durata folosirii, orice baterie moto va fi incarcata cand trebuie pentru o functionare optima.