Da, intră în categoria produselor de folosință îndelungată, dar scaunele auto pentru copii au dată de expirare. Producătorii menționează o perioadă de valabilitate între 6 şi 9 ani și chiar scriu asta pe scaun: ”please, do not use after…”.

Nu te-ai fi gândit la asta, nu? Iar primul tău gând este să mă contrazici, spunându-mi că un asemenea dispozitiv se poate transmite din generație în generație. Gândește-te doar la câteva amănunte legate de un scaun care a stat cel puțin cinci ani într-o mașină: frig, soare, lumină, frecare, umezeală, murdărire, curățare mecanică, zgâlțâială, zgârieturi, posibile accidente minore sau majore.

Sora mea se află în căutarea unui scaun pentru copii. Cum pătuțul și scaunul pentru masă le-a primit, a cerut cuiva și scaunul de mașină. Și…a fost refuzată: ”Așteptăm firma care colectează astfel de deșeuri, pentru a-l ridica”. Cei doi părinți au trăit o vreme în Germania și, deși acolo nimeni nu aruncă haine, vase, mobilier sau electrocasnice, scaunele auto nu ajung la magazinele second-hand, ci sunt distruse. Mai mult, înainte de a le duce la centrele de colectare, părinții taie centurile de siguranță și le dezmembrează, pentru a nu putea fi refolosite.

Începi să înțelegi, nu-i așa?! Are logică. Un scaun auto se uzează în timp, din cauza expunerii la soare, ger și lumină. Țesătura se crapă, iar plasticul se poate deforma. Folosit de un copil cu multă energie, pe scaun ajung, în timp, lichide și mâncare, care afectează mecanismele de legătură și susținere. În plus, instrucțiunile de pe abțibilduri se șterg de la atâta șters și spălat, iar tu nu mai știi să-l fixezi corect. Asta am aflat-o tot de la familia care a trăit în Germania. Acolo polițiștii îți controlează mașina să vadă dacă ai montat corect scaunul, nu e de ajuns să-l vadă că există. Iar statisticile prezentate de germani zic că 80 % dintre scaunele auto nu sunt montate corect.

Ar mai fi un motiv pentru care nu poți folosi un scaun auto de la prietena care a născut acum 5 sau 10 ani. Mașinile se schimbă, la fel și traficul. Un scaun produs acum 10 ani nu mai este conform cerințelor de astăzi, poate nici nu mai este omologat. Tehnologiile se îmbunătățesc semnificativ an de an, iar copilul tău trebuie să beneficieze de cele mai sigure scaune auto copii care se pot produce. E foarte probabil ca nici să nu aibă sistemul de ancorare ISOFIX, care este un mare avantaj, deoarece permite fixarea scaunului într-o poziție fixă, rigidă, iar în timpul unui impact, se va comporta unitar cu restul autovehiculului, ceea ce e mult mai bine decât atunci când scaunul este prins cu centurile mașinii. S-au tot făcut teste și s-a demonstrat că atașarea scaunului auto în mod rigid de structura automobilului oferă maximă protecție în toate situațiile de impact și exclude riscul ca scaunul să alunece, să se răstoarne sau să se balanseze.

Sora mea încă mai are dubii că prietenii ei i-au vrut binele ( și nu au refuzat-o din răutate), dar eu am înțeles argumentele: un scaun auto trebuie să fie nou și de aceea îi voi face eu unul cadou. Am căutat online și am găsit un magazin care comercializează doar scaune noi, dotate cu sisteme isofix și centura Top Tender, de prindere superioară. Am ales ceva de pe magazinul online  Colleto, un scaun cu sistemul ISOFIX. Mașina ei este nouă și are sistemul ISOFIX, cel din fotografia de jos.

isofix-system-picture1

Cel pe care l-am ales este Scaun auto SPORTIVO cu ISOFIX Black Coletto. Materialul, centurile, spătarul și designul sunt făcute încât să amortizeze orice șoc și să protejeze copilul în cazul unui impact. Va putea să-l folosească până la vârsta de 12 ani.

sportivo2014blackzczerw1ISOFCaracteristici Scaun auto SPORTIVO black cu ISOFIX:

  • Centurile au sistem de prindere in 5 puncte.
  • Spatarul prezinta 4 poziții de reglare pt drum și somn
  • Dotat cu tetiera reglabilă, pe înălțime avand 5 pozitii.
  • Prezinta centuri reglabile pe inaltime.
  • Instalarea scaunului in masina se face rapid si in conditii de siguranta in ISOFIX-ul masinii.
  • Dispune si de centura de ancorare superioara (Top Tether)
  • Are partea laterala armată, care ofera protectie maximă in cazul coliziunilor laterale.
  • Sistem de protectie laterala in caz de impact (SPS).
  • Spătarul este prevazut si cu un reductor pentru cap, utilizabil in prima etapa a folosirii scaunului.
  • Tapiteria este confecționată dintr-un material moale și plăcut la atingere, ce lasă pielea bebelușului să respire. Tapițerie detașabilă și ușor de spălat.

 

Înainte de a da comanda am fost anunțată de cei de la Coletto că prind și un discount de 5%. Firma este extrem de serioasă și nu vinde de toate, cum fac alte magazine, ci este specializată în importul și comercializarea scaunelor auto pentru copii, a scaunelor de masă și a cărucioarelor. Toate produsele au tehnologii noi și sunt cele mai bune alegeri pentru siguranța micuților.

Advertisements