Vin într-un pahar de plastic sau vin într-un pahar cu picior lung?

Vin dintr-un pet sau dintr-o sticlă de colecție?

Vin de unul singur sau cu persoana iubită?

Dacă ai ales  al doilea răspuns, la fiecare din cele trei întrebări, înseamnă că ai maniere, te pricepi la vinuri și ești un romantic. Trei ingrediente care fac diferența într-o seară petrecută cu persoana iubită.

riesling-italian-an-recolta-1963-1-472Nu contează unde ești. Poți fi pe iarbă, la malul unui lac. Sau pe acoperișul blocului, sub cerul plin de stele. Acasă, pe o canapea sau la masa din sufragerie. Când scoți paharele, sticla de Riesling Italian din recolta pe anul 1963 și închini în cinstea poveștii tale de dragoste, ești sigur că e dragoste adevărată.

Și cum să nu fii romantic, când știi că vinul a fost preparat și îmbuteliat acum  53 de ani, de un adevărat producător, în stilul clasic, autentic, fără tehnologia de azi, pentru ca tu să-l bei peste o jumătate de secol cu iubirea vieții tale?

Cineva a avut grijă de sticla asta, a vorbit cu ea, a așezat-o pe un raft, ușor, ca pe un nou născut. S-a uitat la ea în timp, i-a dus grija, a verificat-o dacă e ok, dacă se simte bine în acel mediu. S-a abținut cu greu să o guste, să-i simtă aroma strugurilor culeși de mâna lui, a lăsat-o să crească, iar apoi a privit-o cum se duce pe drumul ei, la cineva care s-o aprecieze. Ce mai călătorie! Câte povești de viață ar putea spune niște vinuri de colectie!

Un vin de colecție, mai bătrân și mai înțelept decât tot ce ai avut vreodată. Pe care-l tu deschizi, cu emoție, îl torni în paharele perfecte, ciocnești și urezi ceva persoanei iubite. Povestea lui, cel mai important moment, țelul pentru care  fost conceput, se încheie cu tine și iubirea ta. Așa ar fi vrut cel care a făcut vinul. 

Un vin de colecție. Cu cine îl bei? Cu persoana iubită. Cea care tocmai te-a anunțat că o să aveți un copil sau care s-a întors în oraș pentru tine. Cea cu care sărbătorești un an sau 25 de ani de căsătorie. Cea cu care ai crescut un copil până la majorat. Sau cu care vrei să petreci o zi a îndrăgostiților unică.

Doar ţie trupul meu închin
Şi inima mea toată
Cu tine aş bea un pahar de vin
Să nu uit niciodată. (citat din poetul Ilie Dragomir)

Nu vei uita niciodată ocazia cu care ai băut un vin de colecție. Va fi de povestit apoi. Îți vei aminti fiecare moment. Cum s-a simțit pe buze vinul. Pe limbă, pe cerul gurii. În creier. Cum s-a simțit persoana iubită. Cum arăta, privirea, cuvintele. Momentul ți se va întipări pe creier.

Te-am pus pe gânduri, nu? Tu cu cine ai bea un vin de colecție?