Când am văzut prima dată AFI Park 2 m-am întrebat cine ar investi într-o asemenea clădire, mare consumatoare de curent, doar pentru iluminat? E faliment curat! Apoi am citit în presă că această clădire este prima din țară dotată exclusiv cu un sistem de iluminat inteligent cu LED, care aduce economii anuale estimate la 100.000 euro.
Pentru spatiile de birouri din AFI Park 2, solutiile de iluminat inteligent au fost oferite de compania Greentek. Iluminatul se realizeaza cu aproape 2.000 de corpuri de iluminat cu LED, cu 30% mai putine fata de cate ar fi fost necesare daca s-ar fi optat pentru o solutie traditionala, cu corpuri fluorescente”, a declarat pentru presa scrisă Victor Cotrutz, CEO si fondator Greentek.
El a explicat ca prin tehnologia LED consumul este cu 70% mai mic, iar sistemul inteligent de control al iluminatului duce economiile pana la 85% fata de un sistem traditional. In plus, costurile de intretinere sunt zero, datorita garantiei generale de cinci ani.
Interesându-mă mai mult despre acest lucru, eu însumi lucrând la o companie cu birouri într-o clădire imensă, am gasit informația că aceste corpuri de iluminat LED sunt produse de o companie cu capital romanesc, produsele fiind certificate CE și distribuite pe pietele din Romania, Germania, Franta, Israel, Grecia si Marea Britanie.

În prezent, tehnologia cu LED-uri este alternativa cea mai eficientă și durabilă la sursele de lumină tradiționale. Economiile de energie sunt considerabile: cca 90% față de lămpile incandescente, 85% în comparație cu cele cu halogen și, respectiv 55% față de lămpile fluorescente.

Iată câteva informații tehnice:

DURATĂ DE VIAŢĂ MAI MARE

Corpurile de iluminat cu LED-uri au o durată de viaţă mult mai mare în comparație cu cele tradiționale. De obicei, LED-urile au o durată de viață între 40.000 și 70.000 ore, spre deosebire de 750 ore cât are un bec incandescent tradițional.

EFICIENȚĂ SPORITĂ

Eficiența luminoasă a unei surse de lumină este raportul dintre fluxul luminos și puterea consumată. Acest lucru este exprimat în lumeni/watt. În prezent, LED-urile au o eficacitate luminoasă de până la 120 lm/W, comparativ cu 13 lm/W pentru lămpile cu incandescență, 16lm/W pentru halogen și de 50 lm/W – corpurile fluorescente.
special_a_ro

MODULARITATE

Dacă doriți să reduceți costurile cu energia, corpurile cu LED-uri le pot înlocui cu ușurință pe cele vechi, depășite: nu sunt necesare modificări în ceea ce privește sistemul de iluminat al clădirii. Noua generație de corpuri de iluminat cu LED de la Greentek vine cu o varietate de opțiuni de montare, astfel încât se pot potrivi indiferent de specificaţiile spaţiului dumneavoastră.

Prin urmare, această tehnologie pare a fi cea a viitorului. În următorii ani, prevăd că foarte multe companii vor alege acest sistem de iluminat, mult mai economic. Nu m-aș mira dacă el ar deveni obligatoriu, impus de normele europene de mediu și economisire a resurselor planetei, ceea ce înseamnă că toți îl vor dori. Iar dacă va crește cererea, vor crește și prețurile. Așa că, ACUM este cel mai bun moment pentru a face o asemenea investiție,.

Advertisements