In parteneriat cu Institutia Prefectului Judetul Prahova si Colegiul Medicilor Prahova, Asociatia Pacientilor Oncologici din Romania (A.P.O.R.) deschide o serie de intalniri dintre medicii oncologi si femeile din mediul rural prahovean, joi 11 septembrie 2014, incepand cu ora 16.30 la Sala de sedinte a Primariei din comuna Cornu.

Sustinute de catre doamnele doctor Alina Turcu si Ileana Constantiniu, intalnirile reprezinta dialoguri intre femei si medici privind mentinerea starii de sanatate a corpului in general si a sanului in mod special. Folosind un mulaj ce imita structura sanului, femeile sunt invatate cum sa-si autoexamineze sanii si cand sa se adreseze unui medic specialist.

Intalnirea este prima dintr-o serie de peste 20 de intalniri ce fac obiectul Campaniei, ce urmareste scaderea incidentei cancerului la san in faze avansate, ca posibilitate de crestere a sanselor de vindecare.

La acest prim eveniment vor participa doamnele Rodica Paraschiv, prefect, si Ioana-Madalina Lupea, subprefect.

Conform statisticilor,

La fiecare 3 minute, undeva pe glob o femeie este diagnosticata cu cancer de san;
30% dintre toate formele de cancer aparute la femei sunt reprezentate de cancerul mamar;
Una din opt femei risca sa dezvolte un cancer de san;

In anul 2013, Asociatia Pacientilor Oncologici din Romania a desfasurat in municipiul Ploiesti Campania de profilaxie pentru cancerul de san intitulata “SUNT FEMEIE ORICE-AR FI!”, campanie ce s-a adresat femeilor cu varsta cuprinsa intre 16-65 de ani. Au existat doua exceptii: o tanara de 15 ani si o doamna in varsta de 82 de ani.

Rezultatele relevante ale campaniei: 640 de femei beneficiare ale unei ecografii, din care 182 au prezentat o afectiune a sanului, au convins A.P.O.R. sa deruleze aceasta campanie cu predominanta, in mediul rural.

Rezultatele chestionarelor (peste 900) aplicate elevilor, cadrelor didactice si altor categorii socio-profesionale din Ploiesti, Valea Calugareasca, Barcanesti, Cocorastii Colt, au aratat necesitatea realizarii informarii despre autoexaminarea sanului ca metoda de depistare precoce a oricarei anomalii a sanului.

Advertisements