Tags


Cum îi explici unui copil ce înseamnă Dumnezeu? Îl introduci în discuţie, ca pe un fel de bau bau, de care trebuie să se teamă, că altfel îl pedepseşte? Îi spui că este un fel de şef al tuturor, căruia trebuie să-i cer voie înainte să faci ceva, să-i mulţumeşti pentru ceea ce îţi dă şi să nu-i pui la îndoială cuvântul?
Sau îi vorbeşti despre Divinitate ca despre o entitate superioară care veghează asupra oamenilor, oferindu-i liberul arbitru şi conştiinţa de sine, două lucruri necesare trecerii prin viaţă în stilul propriu?
Nu va înţelege, oricum i-ai explica. Religia este atât de complicată şi are atâtea implicaţii în cultură, societate, politică, chiar globalizare, încât este foarte greu să explici unui omuleţ, care abia pricepe nevoile sale fundamentale, cum funcţionează acest univers.
Dar poţi să-l îndrumi să înveţe ce înseamnă, să îşi dea seama singur despre ce e vorba. Să citească, să fie curios şi să aleagă.
Eu am învăţat despre Dumnezeu de la bunici şi părinţi. În stilul clasic, cu mersul la biserică şi cu respectarea tradiţiilor. În pincipal, am fost crescută cu „frica de Dumnezeu”. Nu ştiu dacă este bine sau rău acest lucru, dar aş vrea să fie diferit pentru micuţul meu. Copilul meu, căruia vreau să-i ofer opţiuni, şi nu să-i impun ceva, va cunoaşte altfel biblia pentru copii, deoarece pe piaţă există foarte multe cărţi scrise exact pentru ei. Pentru vârsta lor, cu cuvinte cunoscute, cu desene şi explicaţii simple şi atrăgătoare.
Evident, vor fi şi manualele de la şcoală, din clasele primare, de pe care va învăţa alături de un preot pedagog. Dar va avea şi multe cărţi „atrăgătoare”, în care personajele sunt „eroi” sau buni povestitori sau cel puţin pot deveni prieteni de nădejde ai micilor cititori. Pe site-ul librăriei Maranatha sunt nu mai puţin de 140 de cărţi care prezintă biblia pentru copii cu ilustraţii şi cuvinte bine alese.
Comandând de pe acest site, împreună cu copiii, veţi alege nu doar cărţi foarte atrăgătoare care să le explice tainele religiei, ci veţi face şi o faptă bună, deoarece Libraria Crestina Maranatha, cea mai mare librarie crestina din tara din mediul online, este administrata de asociatia crestina umanitara ,,Misiunea Speranta pentru Romania’’. Asociaţia este dedicata actiunilor caritabile, venind in ajutorul celor mai defavorizate categorii sociale: batranii strazii, copii bolnavi de cancer si leucemie, copii strazii, copii orfani, mame vaduve, familii sarace. Libraria Maranatha a fost infintata cu scopul generarii de venituri din vanzarea de carti crestine si alte produse in cadrul librariei, venituri pe care apoi le vor investi cazuri umanitare, proiecte si actiuni de misiune crestina.
Devine complicat? Nu, de fapt e foarte simplu: religia merge în mână cu acţiunile umanitare, exact rolul pe care ar trebui să-l aibă biserică românească. Ei bine, asta vreau eu să înveţe copilul meu. Nu doar să ştie biblia pentru copii pe dinafară, ci să afle că pe această lume sunt şi oameni mai puţin norocoşi care au nevoie de ajutor din partea semenilor. Iar dacă biserică poate înlesni acest ajutor, copilul va înţelege şi mai uşor de ce avem nevoie de credinţă.