Sub genericul Întâlniri regizorale, Festivalul „Toma Caragiu” de la Ploiesti anunta, în zilele de 2 si 3 iunie 2014, prima editie a programului Noul val – chip de regizor, consacrat celor mai tineri profesionisti din tara.
Timp de doua zile, sase absolventi din ultimii zece ani ai studiilor universitare, artisti aflati înaintea debutului sau înca prea putin integrati in mediul teatral profesionist, vor fi prezentati publicului, directorilor de teatre, colegilor de breasla si jurnalistilor invitati în festival.
Programul Noul val-chip de regizor, coordonat de criticul Andreea Dumitru, îsi propune sa contribuie la capitalul de experienta al noilor generatii, înlesnindu-le tinerilor regizori contactul cu posibilii colaboratori atat din companii de teatru subventionate de stat cat si din zona producatorilor independenti.
Editia pilot va fi marcata, pe 3 iunie, de premiera teatrului-gazda, Chip de foc de Marius von Mayenburg. Absolvent al UNATC „I.L. Caragiale” în 2009, regizorul Vlad Cristache a devenit în doar cateva stagiuni si mai multe spectacole semnate pe importante scene, un nume de prim-plan al generatiei sale.
Relatia tinerilor creatori cu un sistem teatral mai degraba inaccesibil noilor voci va fi doar una dintre temele intalnirilor moderate de tânarul critic Ionut Sociu. Formatul acestora va încuraja dialogul dintre generatii, precum si diversitatea abordarilor, de la necesarele redefiniri, sub raport estetic, ale profesiei de regizor, pâna la analiza contextului institutional actual (relatia regizor-trupa-producator).

Advertisements