Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) lanseaza concursul online “Ziua Astronomiei”. Aflata la cea de-a cincea editie, competitia are ca scop promovarea acestei ştiinţe in randul tinerilor. Temele abordate sunt menite sa atraga elevii si studentii cu varste de pana la 26 de ani catre studiul astronomiei, iar premiile oferite an de an includ telescoape, laptopuri, enciclopedii, DVD-uri cu documentare si abonamente la reviste de stiinta.
as
Tema de anul acesta este “Astronomie – trecut, prezent si viitor”, iar pentru a participa, concurenţii trebuie sa inscrie pe siteul http://www.ziua-astronomiei.ro un eseu de maxim 3 pagini, care sa prezinte istoria astronomiei si sa cuprinda aspecte precum descoperirile importante si continuitatea lor, cele mai importante momente din istoria universului si succesiunea lor, cele mai importante figuri din astronomie si astrofizica, exemple de astronomie in spatiul cultural (filme/carti), oportunitati de viitor in domeniul astronomiei si detalii despre pasiunea personala pentru astronomie. Pasionatii de astronomie se pot inscrie la concurs in perioada 10-30 mai.
Eseurile vor fi jurizate de trei profesionisti in domeniu: Alex Dumitriu (Astromonical Society of Gasglow & Observatorul Astronomic din Galati), Ciprian Pruteanu (Centre for Science at Extreme Conditions, University of Edinburgh) si Oana Sandu (ESO – European Southern Observatory).

Castigatorii concursului vor fi premiati cu articole IT, carti si DVD-uri cu filme documentare. De asemenea, inaugurat la editia trecuta, Premiul “Micul Astronom” va fi oferit si in acest an. Acest premiu se adreseaza exclusiv participantilor cu varste intre 6-13 ani si contine un set decarti despre astronomie si un telescop pentru copii.

—-

Advertisements