Festivalul concurs de interpretare pianistica ”IULIA HASDEU” de la Campina a ajuns la cea de-a XVI-a editie. In acest an, concursul se va desfasura duminica, 18 mai, incepand cu ora 10, in trei locuri: cele doua sali dotate cu pian ale Casei Municipale de Cultura ”Geo Bogza”, Muzeul Memorial ”B.P.Hasdeu” si Colegiul Tehnic ”Constantin Istrati”.
Organizat sub egida UNESCO de catre Asociatia Culturala „Paul Constantinescu – 2009” Ploiesti, in parteneriat cu Consiliul Local Campina, Primaria Municipiului Campina, Casa Municipala de Cultura ”Geo Bogza” Campina, Muzeul Memorial ”B.P. Hasdeu”, Colegiul Teoretic ”Constantin Istrati”, Societatea Filarmonica Campina, Asociatia Culturala UNESCO ”Iulia Hasdeu” si Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, acest concurs are ca scop stimularea si dezvoltarea disponibilitatilor creative ale tinerilor care studiaza pianul, indiferent de forma de invatamant pe care o frecventeaza: licee de muzica, scoli de muzica, scoli de arte si meserii sau invatamant privat.
Regulamentul concursului prevede obligativitatea ca participantii sa interpreteze o piesa din repertoriul romanesc pentru pian. Vom asculta deci in acest an, pe scenele din Campina lucrari dedicate tinerilor pianisti de catre compozitorii romani: Sabin Dragoi, Mihail Jora, Filip Lazar, Tudor Ciortea, Myriam Marbé, Nicolae Chilf, Hilda Jerea, Liviu Comes, Constantin Silvestri, Leontina Coban, Liviu Dandara, Diamandi Gheciu, Dan Voiculescu..
Ca si in anii precedenti inscrierea la concurs nu este conditionata de achitarea unei sume de bani. Singura cerinta, in afara fisei de identificare, consta in prezentarea unei lucrari plastice (desen sau pictura) sau a unei lucrari literare. Desenele si picturile fac obiectul unei expozitii deschise in ziua concursului la Casa Municipala de Cultura ”Geo Bogza”. Lucrarile literare si plastice premiate sunt publicate in pliantul concursului, valorificandu-se astfel toate laturile creativitatii artistice a participantilor.
Anul acesta, la concurs s-au inscris 231 de tineri pianisti din Bucuresti, Ploiesti, Buzau, Cluj-Napoca, Brasov, Cimpulung-Muscel, Barlad, Bacau, Ramnicu Valcea.
Patru jurii alcatuite din profesori de la liceele si scolile participante vor evalua prestatia tinerilor pianisti. De mentionat este faptul ca acesti inimosi dascali nu sunt remunerati pentru efortul lor.