Geneva este considerată cea mai mică metropolă a lumii. Surprinzător, nu?! Cu toate că mie mi s-a părut un oraş mare, cât am reuşit eu să văd, cât am străbătut-o cu piciorul. Datorită izolarii geografice şi ideologice faţă de restul Elvetiei, în Geneva te simţi ca în acele vechi “oraşe cetăţi” specifice Europei.
Geneva însă nu-şi aparţine, ea apartine lumii: aici îşi au sediile centrale 250 dintre organizaţiile internaţionale, printre care Organizaţia Mondială a Sănătăţii sau Crucea Roşie. Este de departe cel mai ordonat şi mai liniştit oraş al Europei. Unii zic că şi cel mai curat. Adică eu.
Mie îmi plac oraşele curate. Dacă aş putea, chiar acum mi-aş cumpăra un bilet de avion catre Geneva şi mi-aş satisface nevoia de linişte, aer şi ordine.
Geneva este localizată în Valea Rhoneului, între munţii Jura şi Alpi. Este al doilea oraş ca mărime din Elveţia şi se poate lăuda cu cea mai frumoasă privelişte pe care o poate oferi asupra vârfului Mont Blanc. Numeroasele parcuri presate prin oraş fac din Geneva o veritabilă grădină în timpul verii. Este, de asemenea, unul dintre cele mai sănătoase oraşe din lume, datorită eforturilor de înlăturare a poluării.
Inconjurată de teritoriu francez, Geneva este conectată cu Elveţia prin lacul Leman, însă emană puternice influenţe franceze, de la mansardele clădirilor, balcoanele de fier sau cafenele. Aici au loc cele mai importante întâlniri internaţionale. Este considerat “Capitala Păcii”, este al doilea centru ONU şi al organizaţiei “Crucea Rosie” şi ocupă primul loc (la egalitate cu Zurich) pe lista oraşelor cu cea mai bună calitate a vieţii.
Jet-deau-GenevaPrincipala atracţie turistică a Genevei este fântâna Jet d’Eau, de pe malul Laculului Geneva, care, datorită înălţimii la care aruncă apa, de 140 de metri, poate fi văzută din orice punct al oraşului. La lăsarea serii, atmosfera este şi mai romantică datorită jocului de lumini care-şi schimbă culoarea, creând un adevărat spectacol. În weekend, zona din jurul lacului devine aglomerată, deoarece multi turişti şi localnici vin aici să se bucure de priveliştea minunată.
Lacul Geneva este unul dintre cele mai mari lacuri din Europa; promenadele situate de o parte şi de alta a lacului sunt pline de cafenele, magazine şi parcuri. Bains des Paquis, de pe malul vestic, a fost favoritul publicului de când s-a deschis, în 1932, şi continuă să atragă turişti şi localnici deopotrivă, care vin la saună şi piscine.
ceas floriDominând malul estic, gigantul ceas de flori din Grădina Engleză este un tribut adus industriei orologeriei elveţiene. Cadranul este format din 6.500 de flori şi este “actualizat” cu noi aranjamente florale de câteva ori pe an.
Catedrala Sf Petru, care se înalţă în inima Oraşului Vechi, este cea mai veche şi mai impresionantă comoară arhitectonică. Turnul Nordic oferă o panoramă superb a orasului, iar la subsol este un Muzeu Arheologic.
Centrul istoric al Genevei, Oraşul Vechi, este plin de străduţe pietruite întortocheate şi alei pline cu buticuri, cafenele şi simboluri istorice. O fosta piaţă romană, Bourg-de-Four, este cea mai veche piaţa publică din Geneva şi a ramas şi azi un punct de atracţie, înconjurat de bistrouri, terase, baruri. Hotel de Ville, construit in secolul al XV-lea, este astazi sediul Guvernului, dar si locul în care au avut loc evenimente politice importante, precum prima Conventie de la Geneva, din 1864, sau infiintarea Ligii Natiunilor, in 1920.
Promenada Treille, în partea de sud a oraşului vechi, a fost pre vremuri un post de artilerie, iar astăzi oferă o privelişte superba a oraşului.
bileteavionPrivelişte de care eu m-aş bucura în orice moment. Aş zbura chiar acum către Geneva, cu ajutorul site-ului Bileteavion.ro, unde sigur voi găsi o ofertă promoţională.

Advertisements