Tags

,


Am cunoscut produsele Salterra cu ocazia unei acţiuni umanitare. Acum două săptămâni ne-am strâns vreo douăzeci de persoane, pentru a-i face o bucurie unei bătrâne care locuieşte într-o colibă, pe un deal din Azuga. Are 88 de ani, este singură şi nu are decât două gâini şi un căţel, care-i ţin de urât. A fost găsită de un salvamontist, un prieten din grupul nostru de căţărători pe munte, iar el ne-a chemat să-i facem o bucurie. Să o vizităm, fiecare cu un mic cadou: hăinuţe, alimente… Am strâns şi bani, din care i-am luat un aparat de radio şi o saltea. Nu pot să uit privirea ei când a văzut salteaua! De cinci ani, de când fusese dată afară de un nepot, dormea pe nişte scânduri.
Reacţia ei m-a pus pe gânduri. Nici nu s-a uitat la alimente, nu a avut ochi decât pentru acea saltea, un lux pentru oasele sale bătrâne.
La următoarea acţiune, am recidivat. În sensul că am dăruit tot o saltea, dar de data asta pentru trei fraţi care dormeau în boxa unui bloc. Aceeaşi reacţie: bucurie imensă! Aproape ne-au ignorat, bucurându-se de moliciunea şi elasticitatea saltelei.

Înfiorător cum unii se bucură de nişte lucruri pe care noi le considerăm absolut banale. Cum îi ignorăm pe cei care dorm pe scânduri, pe bănci în parc sau pe cartoane, la uşile blocurilor.
Astăzi vreau să vă conving ca, dacă vreţi să faceţi un dar de sărbători, cu adevărat util, unui om sărman, atunci oferiţi-i o saltea. Fie că o schimbaţi pe cea de acasă şi o donaţi cuiva, fie îi luaţi una nouă, darul va avea un mare impact în calitatea vieţii beneficiarului.

Iar dacă vreţi să vă faceţi dumneavoastră înşivă un mare cadou, schimbaţi-vă salteaua mai des. Românii nu au acest obicei, unii dormind o viaţă întreabă în acelaşi pat, pe aceleaşi arcuri şi saltele. Cei mai mulţi nu suntem conştienţi de cât de mult ne poate afecta o saltea proastă calitatea somnului, sănătatea şi chiar relaţia de cuplu.
O saltea proastă sau veche poate fi cauza durerilor de spate şi de gât. Din cauza ei ne trezim obosiţi dimineaţa, suntem irascibili şi ne sare mai uşor ţandăra. O saltea veche, dar şi pernele adăpostesc acarieni, care se hrănesc cu celulele moarte care se desprind de pe noi. Din această cauză, multi oameni dezvoltă alergii. Spălarea săptămânala a lenjeriei de pat şi aerisirea camerelor sunt metode bune de a reduce acarienii, dar dacă dormi pe o saltea veche şi pe perne vechi, nu prea mai ai cum să scapi de ei, decât dacă le arunci cu totul şi-ţi cumperi unele noi. Alergiile se pot manifesta prin tuse, strănut, senzaţii de mâncărime şi, în general, printr-o calitatea inferioară a somnului.
Motivul pentru care te foieşti noaptea în pat şi întâmpini dificultăţi în a adormi tine mult de saltea, nu doar de problemele de zi cu zi sau de cantitatea de cafea băută.
salterra
Uită-te bine la salteaua ta! Fii sincer şi recunoaşte dacă nu este cea mai potrivită pentru tine! Ea trebuie să îndeplinească trei condiţii: fermitate, protectie şi o bună igienă. Poziţia corectă a spatelui, în special a coloanei vertebrale, depinde de primul factor. O saltea bună nu trebuie să fie nici tare, nici moale, ci suficient de fermă şi adaptabilă. Toate materialele ce intervin în fabricarea saltelei trebuie să asigure o ventilaţie corectă a aerului în interiorul său, pentru un timp îndelungat de utilizare.
Este bine cunoscut faptul că a dormi bine înseamnă a trăi sănătos. Numeroase studii asupra somnului au demonstrat importanta odihnei şi beneficiile acesteia pentru organism. Vitalitate mai mare, performanţă intelectuală mult mai bună, stare de spirit pozitivă şi, în cele din urma, buna calitate a vieţii sunt efectele directe, rezultate ale unui somn optim.
Ce zici, te-am convins? Eu deja am parcurs site-ul Salterra şi de-abia aştept să schimb salteaua copilului şi a noastră. Nu ştiu de ce, dar cred că voi fi foarte bucuroasă când o voi primi acasă. Poate nu la fel de bucuroasă cum au fost săracii cărora le-am dăruit saltele, dar va fi o bucurie reală.