Poţi fi dulce, dar şi amar, asa cum poţi fi spumos, dar şi sec.
Am un prieten care compară diversele experienţe de viaţă cu arome şi tipuri de cafea. Consideră o plimbare în parc – un cappuccino, o ieşire la film – un mocacino, o şedinţă cu şeful – un espresso lung. Chiar şi oamenii îi compară. Spune despre mentorul său că este compus din cele mai aromate, rare şi rafinate boabe de cafea din lume. Iar pe mine mă compară cu o cafea cu vin…
Dau unii prea multă importanţă cafelei? Se folosesc de ea pentru a crea? Vor neapărat să aibă o muză şi se agaţă de primul lucru care le trezeşte simţurile dimineaţa?
Eu mă mulţumesc cu ce îmi oferă ea: poftă de viaţă şi putere pentru o nouă zi.
Aerul e dens şi în încăpere miroase a somn. Faţa ţi-e umflată asimetric. Zaci pe spate cu privirea în tavan aşteptând să se dezumfle. Ochii sunt mici, ai zice că ai pleoapele lipite una de cealaltă. “Cafeaua e gata!”, se aude o Voce. Te ridici şi păşeşti mecanic spre bucătărie…
Sunt înnebunită de aroma şi gustul cafelei! Chiar şi cu ochii întredeschişi, nu există imagine mai liniştitoare decât o ceaşcă aburind timid pe masă. Cafea neagră, dar dulce. Cu puţin lapte.
Mai întâi doar ceaşca de cafea şi tăcere. Liniştea privirilor, tăcerea dimineţilor de vară răcoroase. Eu am să-i «judec» proprietăţiile metafizice din perspectiva timpului pe care-l trăim, mai uman şi subiectiv. Asemenea privirilor dintre patru ochi şi atât, priviri ce se întâlnesc şi, deodată, aroma ei loveşte! Nimeni nu e la adăpost de această bulversare de trăiri ce poate, la orice vârstă şi în orice moment, să transforme viaţa sau măcar o dimineaţă obişnuită de joi într-una plină de inspiraţie. Un tablou călduţ colorat şi încărcat cu o spiritualitate supraomenească din mai multe motive, dar esenţa stă tocmai într-o invitaţie la…o ceaşcă de cafea. O tentaţie!
Să ştiţi de la mine: cafeaua fidelizează cuplul. Şi să nu-mi spună nici un bărbat că nu se pricepe, fiindcă numai dacă nu vrea sau nu are dragoste de parteneră nu poate surprinde plăcut, după o noapte furtunoasă, cu o ceaşcă de cafea preparată în buza zilei!
Afirm hotărâtă că cea mai bună cafea o fac bărbaţii, fie că o fac pentru ei, fie că o fac pentru iubitele lor. Gingis-Han îşi prepara cafeaua singur. Napoleon avea şapte ibrice deodată puse pe jar. Balzac bea 50 de cafele pe zi, Robespierre era mare băutor de cafea, iar Jean Jaques Rousseau adulmeca în primul rând aroma cafelei de dimineaţă şI abia apoi celelalte arome ale naturii. Iubitul meu are un Intuita Espresor automat. Îmi face cafea în fiecare dimineaţă, prin simpla atingere a unui buton şi selectare a aromei preferate.
HD8750_19-IMS-ro_ROEi bine, sigur veţi spune că bărbatul face cafeaua, dar tot femeia este cea care curăţă espressorul. Din fericire, Saeco s-a gândit la armonia din familie şi a proiectat acest espressor să-şi cureţe automat circuitul de cafea cu apă la pornirea sau la oprirea aparatului. Acest lucru asigură un gust proaspăt, extraordinar cu fiecare ceaşcă de cafea.
Acest espressor este echipat cu râşniţe de cafea 100% ceramice. Saeco utilizează râşniţe ceramice datorită măcinării consecvente, fără a supraîncălzi boabele de cafea, pentru un espresso impecabil. Ceramica asigură de asemenea performanţe de durată şi o funcţionare complet silenţioasă.
Tehnologia boilerului de încălzire rapidă pentru Saeco asigură faptul că aparatul dvs. este întotdeauna pregătit. Acum nu va mai trebui să aşteptaţi între pregătirea fiecărui espresso, ci puteţi pregăti cafea după cafea.
Acest espressor Saeco este furnizat cu sistemul de spumare a laptelui Classic, pe care barmanii îl denumesc „Pannarello”. Acesta generează abur şi trebuie imersat în lapte, pentru a pregăti spumă extraordinară a laptelui. Aşa îşi etalează iubitul meu talentul de barman, preparând propriile specialităţi delicioase din lapte! El obţine întotdeauna o ceaşcă perfectă de espresso preparat în conformitate cu preferinţele mele personale, datorită funcţiei de memorare care permite reglarea lungimii şi concentraţiei cafelei pentru a corespunde gustului meu. Granulaţia de măcinare a acestui espressor poate fi reglată în 5 setări, de la cea mai fină măcinare, pentru un espresso concentrat, până la cea mai mare pentru o cafea mai slabă.

O cafea este bună …
– când boabele sunt proaspăt prăjite.
– când boabele sunt râşnite la momentul preparării. O dată rasnite, boabele îşi pierd aroma foarte rapid, iar uleiurile conţinute de ele încep sa râncezească în contact cu aerul.
– când amestecul de boabe conţine mai puţine boabe robusta sau deloc (care sunt de calitate inferioară, dau amăreală, dar şi multa cofeina), şi preponderent boabe de tip arabica (acestea fiind mai calitative, mai aromate).
– când este preparată în mod corect. Gradul de râşnire trebuie adaptat tehnicii şi boabelor folosite. Pentru espresso, acesta este critic. Când folosim o presă de cafea, boabele se râşnesc mai grosier, iar pentru ibric, foarte fin. Temperatura apei, timpul de infuzare sunt de asemenea importante pentru fiecare metoda şi dau sau strică gustul final.
hotcup
O cafea bună este, în primul rând, o cafea tratată cu respect. Iar o cafea tratată cu respect îţi va multumi dezvăluindu-şi aromele sale adevărate.

Lumea este şi a fost dintotdeauna plină de oameni gata să creadă tot ceea ce e mai rău când văd o fată părăsind apartamentul unui băiat în oricare dimineaţă de joi. Pentru că se ştie, totul începe cu o cafea bună!
Pssssst! Linişte! Simt o aromă de…cafea…

Advertisements