Se spune că toate drumurile duc la Roma, capitala Italiei.
Roma mai este numită şi “capitala lumii”, “oraşul celor 7 coline” sau “oraşul etern”, fiind una dintre cele mai iubite capitale europene, datorită prestigiului său inegalabil în religie, istorie şi artă.
Vacanţa, pentru mine, nu înseamnă un lenevit pe un prosop, pe-o plajă, lângă o apă limpede, cu un cocktail şi-un partener lângă. Asta voi face, probabil, peste patruzeci de ani, când voi merge în vacanţele pentru seniori sau când mă voi muta în Florida. Până atunci, călătoresc prin oraşe. Nu orice fel de oraşe, ci de-alea cu istorie şi prezent, cu forfotă şi locuri de răgaz, cu entuziasm şi experienţe.
Depinde şi cu cine pleci la drum. Primul meu soţ avea un nărav pe care mi-l împrumutase şi mie şi pe care-l credeam pentru totdeauna: în concediu, te trezeşti foarte de dimineaţă, porneşti să vizitezi tot, să vezi tot, să fotografiezi tot, iar seara spre noapte te întorci sleit de puteri în camera de hotel, unde mai stai două ore să descarci sutele de poze şi să le dai nume.
Acum, la al doilea soţ şi un copil, vacanţele sunt altfel. Acum contemplăm şi ne tragem sufletul pe unde putem. Nu mai sunt aşa disperată să văd, să învăţ, să cunosc, ci să simt, să experimentez.
Zilele mele de vacanţă încep mai târziu, mai lent, mai fără clocot, dar parcă mai pline de savoare. Şi parcă, acum, ţin minte mai multe lucruri. Ca să vezi!

La Roma, n-am stat decat patru nopţi, dar am văzut cam tot ce ne-am dorit.

1. Columna lui Traian
Am văzut-o in toate manualele de istorie, din primară până la liceu, e musai s-o vedem şi în realitate. Terminat în 113, basorelieful în formă de spirală comemorează victoria lui Traian în campania sa de cucerire a Daciei. columnaColumna are o înălțime de aproximativ 30 de metri și conține 18 blocuri masive de marmură, fiecare cântărind 40 de tone. Cele 124 de episoade care îmbracă în spirală trunchiul coloanei și care ilustrează comentariile lui Traian despre războaiele dacice, prin caracterul lor de document istoric, constituie un adevărat “act de naștere” al poporului român.

2. Fontana di Trevi
Am ajuns în mica piaţă înconjurată de blocuri din întâmplare. Nu era pe lista noastră chiar din prima zi, dar efectul a fost înzecit. Să te trezesti din senin lângă o asemenea minunăţie, e cel mai frumos cadou pe care ţi-l poate face Roma. Ne-am întors acolo în fiecare zi şi-am stat câteva ore, timp în care am urmărit sute de oameni cum îşi pun dorinţe. fontanaAm aruncat şi noi un bănuţ, dar nu pentru dorinţă, ci pentru că legenda spune că un ban în fântână asigură celui ce aruncă cel puţin o altă vizită în Orasul Etern.

3. Vatican
Daca mergi la Vatican intr-o zi de miercuri, ai şanse să-l vezi pe Papa la lucru. Aşa se zice, noi nu am avut şansa asta. Turiştii din Vatican sosesc prin Piaţa San Pietro. Aceasta piaţă este un obiectiv turistic din Roma pe care nimeni n-are trebui să-l rateze, indiferent de convingerile religioase. Vizitatorii acestei pieţe superbe sunt înconjurati de două rânduri de coloane cu 284 de coloane aranjate în patru rânduri, în vârful cărora există 140 de sfinţi.Basilica San Pietro, bijuteria coroanei Orasului Vatican, este cea mai importantă biserică din lume. Piatra de temelie a acestei biserici a fost pusă acum mai bine de 500 de ani, în 1506. Altarele şi monumentele din interiorul bisericii sunt prea numeroase pentru a fi enumerate iar turiştii, chiar si cei care nu sunt în mod special atrasi de arta, sunt fascinaţi de interiorul mirific al bisericii. Vaticanul este loc uimitor şi m-a impresionat. Nu am avut cum să mă împotrivesc.

5. Monumentul in cinstea lui Vittorio Emmanuele al II-lea
Un fel de Casa Poporului italiană, a fost ridicată în cinstea unificatorului Italiei. Mai mică şi cu un pic mai mult bun gust, i-a oripilat pe italieni la inaugurare, care o comparau cu un tort. Asemanarea nu-i departe de adevăr. E o clădire imensă, fără niciun gust artistic. Intrarea e gratuită, dar, dacă vrei sa urci cu liftul până în varful varfului costă 8 euro.

5. Pieţele
La fiecare intersecţie, câte o piaţă. Pieţele din Roma sunt una dintre principalele atracţii ale capitalei Italiei, probabil nucleul oraşului în sine. Italienii vin in aceste pieţe, organizand întâlniri, ca să se amuze, să discute cu prietenii şi pentru diverse evenimente sau pentru “happy hour-ul” zilnic.

M-aş întoarce la Roma oricand, dar nu cu oricine. Ci cu soţul meu, cel actual. Chiar dacă eu sunt cea care se zbate să strângă bani, să planifice traseul, să cumpere biletele de avion. Compania lui face călătoria memorabilă. Relaxarea lui, încrederea, siguranţa că totul este aşa cum trebuie să fie.
Şi mai e ceva. Nu aş putea avea o călătorie momerabilă, dacă nu aş avea o agenţie de turism cu care să mă înţeleg bine. Pe stilul meu.
Cu o activitate de peste 16 ani si peste 100 000 de clienti deserviţi anual, Aerotravel Lufthansa City Center se afla în topul primelor 3 agenţii de turism din România. Şi pe primul loc în topul meu. Serviciile lor includ: bilete pentru avion, rezervări la hoteluri în ţară şi străinătate, pachete de vacanţă în România şi străinatate, evenimente (conferinte, lansări de produse, programe de recompensare şi stimulare) organizare de team building-uri, croaziere maritime şi fluviale. Alte servicii suplimentare includ: asistenţă turistică de urgenţă disponibil’ 24/7, închirieri auto, transferuri, asigurări de călătorie şi servicii VIP, intermediere obţinere vize. Începand cu anul 2000, Aerotravel este membru al reţelei internationale Lufthansa City Center, care cuprinde 630 de agenţii de turism în 84 de ţări.
logo_aerotravelAdică cam tot ce ar putea să ne trebuiască într-o călătorie, unde nu vreau decât să mă bucur de viaţă, persoanele iubite şi locurile vizitate. Anul acesta am de gând să încerc una dintre croazierele lor, cu îmbarcare din Portul Constanta.
Croazierele din oferta Aerotravel (MSC Cruises, NCL si Silver Sea si Carnival Cruise) sunt tot atatea oportunitati de a evada din cotidian, de a explora noi destinaţii: Tenerife, Lanzarote, Lisabona, Casablanca, Barcelona, Venetia, Marsilia, Napoli, Tunis, Santorini, Corfu, Dubrovnik, Istanbul, Odessa, Dublin, Hamburg, Amsterdam, Helsinki, Copenhaga, Dubai, Caraibe şi Florida.
Ce ziceţi? Mă întind prea mult? Dacă se ocupă altcineva de organizare, de ce nu?

Advertisements