Primăvara-i mai frumoasă în … Belgia. Cei care îmi citesc blogul, ştiu legătura mea cu această ţară. Am stat aici în facultate, doi ani, am studiat arta frumosului.
E „Belgia mea….
„A mea” pentru că am ajuns să-i iubesc frumuseţea ieşită din tipare. Discreţia şi distincţia regale, autosuficienţa conştientă de propria-i valoare şi, totuşi, ospitalitatea faţă de cei care-i calcă pragul…
Sunt îndrăgostită de Belgia. Ţara asta este ca o bijuterie veche, pe care o găseşti misterios şi natural frumoasă, tăcând, într-un colţ uitat de vremuri. Dacă ar fi să compar ţările mult mai populare ca destinaţii turistice (Paris, Spania, Italia, Londra) cu ea, ar fi ca şi cum aş compara bijuteriile moderne, tinere, trecătoare, cu o bijuterie străveche, atent lucrată de meşteşugari subjugaţi de magia propriului meşteşug, pe care o descoperi, printr-un noroc foarte mare, într-un antiques boutique.
Am plecat plăcut impresionată de capitala Belgiei. Mi-a plăcut oraşul, pe care l-am vizitat într-o primăvară şi care m-a aşteptat înfloritor după o iarnă lungă. Mi-a plăcut ordinea, calmul belgienilor, centrul Bruxelles-ului.
Vă recomand să decoperiti oraşul Bruxelles la pas, să vă plimbaţi pe străzi şi să admiraţi clădirile vechi, pline de însemnătate istorică. Plimbarea o puteţi începe din Grand Palace, iar de aici să plecaţi către statuia simbol a oraşului, Manneken Pis.
grand_place_bruxellesLa Groote Markt, asa cum i se zice Grand Palace-ului în limba flamandă, puteţi admira clădirea Primăriei, Casa Regală şi Casele Ghildelor medievale, acestea reprezintă bijuterii arhitecturale, iar Baudelaire sau Victor Hugo au scris despre ele. Grand Place este considerată una dintre cele mai frumoase pieţe medievale din Europa.
Mannekin Pis se află la intersecţia Rue de l’Etuve/Stoofstraat cu Rue du Chene/Eikstraat. În jurul statuii s-au ţesut mai multe povesti. Una dintre legende spune că statuia este inspirată de o bătălie din secolul al 12-lea de pe vremea Ducelui Godfrey al III-lea de Leuven. Astfel, Godfrey al III-lea avea numai doi ani când şi-a moştenit ducatul, iar comandantul armatelor sale l-a pus pe micul lord într-un coş şi l-a ridicat pe creanga unui copac pentru a ridica moralul trupelor. Conform legendei, pruncul Godfrey a făcut pipi pe lorzii de Grimbergen, cei împotriva cărora se ducea bătălia, iar armata micuţului duce a câştigat bătălia.
La Mannekin Pis trebuie să vă aşteptaţi la aglomeraţia de rigoare, dar cu puţină răbdare puteti face o poză cu micul pișăcios. De asemnea, va puteţi opri în zona la un Leffe sau la una din alte sute de beri belgiene. Nu uitaţi să vă cumpăraţi ciocolată!

Place Royale şi Palais de Justice sunt două clădiri pe care trebuie să le admiraţi din exterior, dar, în cazul Palatului Regal, să intraţi şi să îi vedeţi frumuseţile interioare.

Palatul Justitiei este cea mai înaltă clădire din Belgia şi se află în cartierul Saint Gilles. De la Palatul de Justiţie puteţi admira panorama Bruxelles-ului şi să faceţi poze frumoase. Palatul Regal este reşedinţa regelui Belgiei şi poate fi vizitat de turişti. Palatul Regal este situat în faţa parcului Bruxelles şi a unei pieţe foarte lungi numite Place des Palais, care desparte palatul de parc.
Alte obiective de vizitat în Bruxelles sunt biserica Notre Dame au Sablon, parcul Cinquentannaire sau Parlamentul European.

blue airCum ajungeti la Bruxelles? Pentru a merge cu avionul puteti zbura cu Blue Air. În ceea ce priveşte cazarea, din cauza institutiilor europene ce îşi au sediul aici, Bruxelles-ul este un oraş scump. Cu greu veţi găsi un hotel sub 70 de euro, dar acest lucru poate fi compensat cu economiile pe care le veţi face cu ajutorul promoţiilor Blue Air, de care aflaţi din timp dacă vă abonaţi la newsletter-ul lor, accesand link-ul http://www.blueairweb.com/informatii-utile/newsletter sau urmărind pagina lor de Facebook.
Sfatul meuu: Planifică-ţi vacanţa din timp!
Iar pentru cei care merg în Belgia special pentru primăvară, un obiectiv pe lista lucrurilor pe care trebuie neapărat să le facă este vizitarea celor mai frumoase grădini. Peisajul colorat, datorat celor mai frumoase tipuri de flori, se îmbină de minune cu arhitectura castelelor din jur, creând un adevărat colţ de rai.
gr
1. Gradina japoneză din Hasselt
Cea mai mare gradină japoneză din Europa se afla in Belgia. Gradina japoneză din Hasselt este amenajată în stilul decorativ care caracterizează această cultură. Gradina este alcatuită din trei părţi. O zona de tranziţie, cu aspect mai mult vestic, grădina japoneză care cuprinde lacul şi casa de ceremonie a ceaiului şi parcul cu 250 de cireşi. În prima sâmbătă a fiecărei luni, în grădina japoneză din Hasselt se desfăşoară ceremonia ceaiului.

2. Vredehof Tulip Garden
Deşi nu este la fel de mare ca grădina Keukenhof din Olanda, Vredehof Tulip Garden este la fel de încântătoare. Aceasta a fost amenajată de Fernand Geyselings in 1987, ca un tribut adus soţiei sale. El a plantat peste 200.000 de specii diferite de flori. Astfel că, în Vredehof Tulip Garden, poţi admira peste 200 de varietăţi de lalele şi alte 185 de flori de primăvară, de la narcise, pana la zambile. De asemenea, există şi un număr impresionant de arbori cu flori, dar şi diverse decoraţiuni pentru grădină.

3. Grădina din Groot-Bijgaarden
O altă gradină impresionantă pe care o poţi vizita dacă ajungi în Belgia este The Groot-Bijgaarden Garden. Acest mic colţ de rai cuprinde peste 400 de tipuri de lalele, 35 de tipuri de zambile, 60 de soiuri de narcise şi alte 60 de flori impresionante de primăvară. În plus, grădina împrejmuieşte un splendid castel.

“Belgia mea” rămâne cea care m-a adormit pe braţe nopţi de-a rândul. Ea e cea care mi-a arătat cum Frumosul poate fi deopotrivă prietenos şi regal.
Farmecul Belgiei mele stă-n florăriile pitoreşti ce se deschid cu clinchet de zâmbet la fiecare colţ de stradă şi-n care e-atâta frumos, încât zău că mi-aş stabili acolo cartierul general al sufletului. E-n toate vitrinele gândite şi îngrijite cu precizia unui ceasornicar elveţian, ce stau, zi de zi, oacheşe şi-nveşmântate de sărbătoare. E-n toate colţurile ce răspândesc miresme de vafe calde şi-n toate cornetele de îngheţată ce se plimbă pe stradă indiferent de anotimp, tocmai pentru că-n Belgia anotimpurile nu diferă mult unele de altele. Şi e-n toate burgurile acelea pitoreşti, construite din cărămidă roşiatică, o turtă dulce vizuală ce merge minunat înmuiată în cafeaua de dimineaţă… în vinul de prânz… şi-n sărutul de seară.
Şi-acum… vă invit să vă imaginaţi. Şi să călătoriţi.
Să călătoriţi unde vă imaginaţi.

Advertisements