Tags

,


Nu ştiu cum este la voi în suflete, dar la mine este primăvară rău de tot. Iubesc primăvara, cu mirosul ei de narcise şi zambile, cu seri călduţe, cu soare cald, cu zile în care zâmbesc fără motive…cu mulţi nori pufoşi.
Pentru mine, primăvara este colorată în verde şi albastru şi are gust de acadele cu căpşuni, miros de copilărie şi vise naive… Azi mi s-a făcut un dor nebun de primăvară, de leneviri în parcuri cu cărţi pe genunchi, de privit ore în şir bucuria de pe feţele copiilor din parc ieşiţi la plimbare cu bunicii, de pozat colţuri de lume şi de cer, de vacanţele de acasă, de grădina cu flori…de copilărie, de visele de primăvară!

Mulţi fug de nuanţe închise atunci când vine vorba de flori, dar eu le găsesc de-a dreptul interesante. Nu mai vreau roz, nici galben sau alb! Vreau un alt efect, ceva mult mai sofisticat, care să marcheze faptul că această primăvară va fi altfel! Poate chiar tot anul!

Iată ce flori am ales:
petunii_flori_3944Petunia – această plantă se numără printre favoritele mele, deoarece nu este foarte pretenţioasă şi, deşi pare fragilă, ea este chiar rezistentă. Petuniile sunt întâlnite de cele mai multe ori în ghivece suspendate, fie la ferestrele casei sau pe terasă, de la o anumită lungime încolo devenind „curgătoare” . Nu necesită foarte mult soare şi florile lor nu se închid atunci când vremea este „neprietenoasăa”.
Lalele sunt foarte cunoscute şi îndrăgite. Deşi îinfloresc doar în luna mai, aceste flori ne oferă o paletă vastă, până la violet închis şi chiar negru, acestea din urmă fiind de-a dreptul speciale.
Irisul este o plantă sofisticată datorită complexităţii petalelor. Şi în acest caz avem la îndemână un curcubeu de culori şi diferite înălţimi. Violetul închis în cazul irişilor reprezintă o alegere inspirată pentru o grădină elegantă. Perioada de înflorire este undeva la începutul verii.
panselute-albastru-inchis-_9762Panseluţele, pe cât de delicate, pe atât de rezistente. Pot fi crescute atât la nivelul solului, cât şi în ghivece. Viola wittrockiana este denumirea în Latină a panseluţei de culoare mov “prună” care aduce a negru, mai degrabă.

Iar anul acesta m-am mai hotărât ceva. Nu voi planta haotic, ci voi avea o insuliţă. Suprafaţa care o voi transforma într-o insulă plină cu flori nu va fi mare, poate 5 metri pătraţi, iar ca poziţionare am ales un loc însorit, în mijlocul peluzei. În momentul în care voi planta florile, voi avea grijă să nu le pun în pământ pe rânduri perfect ordonate, deoarece la final insula mea de flori ar putea avea un aspect nenatural. Dacă privim cu atenţie grupurile de flori crescute dezordonat într-o poieniţă, observăm că unele inflorescente par să se reverse, altele sunt mai ascunse iar altele aproape că nu se văd, dar toate contribuie la imaginea de ansamblu. Daca ne inspirăm din natură nu avem cum să greşim.

Pentru a-mi usura mult întreţinerea grădinii şi a-i oferi un aspect mult mai îngrijit, voi împrejmui insula mea cu flori cu o bordură confecţionată din lemn . Voi face un gărduleţ flexibil din nuiele de lemn prinse pe o sârmă.
blacktomatoes-_v381870453__20174Iar ca o “plăcere vinovată”, voi cumpăra şi un plic cu seminte de tomate negre, tot de la Covera. Ele se plantează în această perioadă, iar tomatele vor avea dimensiunea unei mingi de tenis, de culoare, în ciorchini de 3-6 fructe.

Acesta va fi proiectul meu pentru luna aprilie. Al tău, care va fi?
pa