Recent, s-a încheiat cea de-a V-a ediţie a Galei Premiilor Participării Publice, la care au luat parte cetăţeni, organizaţii şi autorităţi publice care au acţionat în rezolvarea diverselor probleme cu care se confruntă comunităţile lor. CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică premiază anual cetăţeni, organizaţii şi instituţii publice care au intervenit în decizia publică, pentru ca aceasta să răspundă mai bine nevoilor celor direct vizaţi. Mesajul Galei din acest an a fost „Participarea fără corset”. „La ediţia a V- a a Galei, ne-am luat doza de entuziasm pentru încă un an. Am aplaudat oameni-cetăţeni care au ieşit din zona lor de confort şi au hotărât să nu-şi lase comunitatea doar pe mâna autorităţilor. Au determinat sistemul să facă schimbări: să asfalteze o stradă, să subvenţioneze medicamente, să redea viaţă patrimoniului, să refacă parcuri şi multe altele. Toţi aceşti oameni ne arată că societatea civilă se mişcă, duce lupte mici sau mari care, puse la un loc, încet, încet transformă relaţia dintre stat şi cetăţean”, a declarat Oana Preda, director CeRe. Astfel, în 2014 au fost zece premianţi, printre care s-a numărat şi prahoveanca Lenuţa Zamfirescu. Aceasta a realizat o campanie „Speranţa moare ultima!”, prin care a mobilizat, cu forţe proprii, cetăţenii din cartierul ploieştean Bereasca şi a convins autorităţile publice locale să dezvolte reţeaua de canalizare şi să asfalteze drumurile şi trotuarele în zonă. Concret, în aprilie 2013, nemulţumită de faptul că, în ciuda numeroaselor promisiuni electorale, zona nu a beneficiat niciodată de covor asfaltic, iar gospodăriile au rămas dependente de fose septice, Lenuţa Zamfirescu a făcut cercetări cu privire la nivelul de impozitare al zonei şi a aflat că este de nivel B, deci semicentral.
Pe de altă parte, a identificat pe site-ul Primăriei ploieştene un contract ce ar fi trebuit să aibă termen de execuţie în urmă cu doi ani, însă nicio lucrare nu fusese demarată. Astfel, s-a dus din uşă în uşă şi a discutat direct cu vecinii săi, marea majoritate de vârsta a treia, strângând semnături de la aceştia. Apoi, cu lista de semnături a depus o petiţie la municipalitate, informând în acelaşi timp şi presa locală despre demersurile făcute.
Astfel că, în final, Primăria Ploieşti a răspuns petiţiei şi a demarat lucrări în zonă, în prezent calitatea vieţii locuitorilor fiind schimbată în bine. Persoanele interesate să afle detalii suplimentare despre poveştile premianţilor celei de-a V-a ediţii a Galei Premiilor Participării Publice pot accesa Catalogul G3P la adresa http://www.ce-re.ro/upload/Catalog_g3p5_web.pdf.

Advertisements