– Doresc să realizez o instalaţie de încălzire cu calorifere şi am de trecut cu instalaţia de tubulatură prin dreptul unor uşi. Ce e de făcut? Să incerc să le ocolesc şi să trec pe deasupra lor, prin urcare prin dreptul tocurilor? Dacă instalaţia de tuburi urcă, am şansa ca în aceste locuri să se formeze goluri de aer care să impiedice circulaţia lichidului termic? Aş fi dorit să le introduc prin pardoseala, dar e imposibil acum! Ce e de făcut?
Asta ţipam eu în telefon, la prietenul meu din Timişoara, care ştiam că e de meserie instalator. Îi spuneam ce probleme am cu instalaţia de încălzire pe care mi-o fac singur şi îl întrebam cum să o scot la capăt. Iar el, simplu şi implacabil, mi-a răpuns:
– Fă un proiect!”
– Păi cum, eu nu mă descurc?
– Păi vezi bine că nu şi, în plus, îţi recomand eu! Ai încredere în mine!
– E, atunci proiect să fie! Dă-mi un număr de telefon să sun un specialist!

Şi mi-a dat, şi am sunat un expert în proiecte instalatii. Tipul făcea mai multe proiecte pentru tot felul de instalaţii termice:
 Instalatii interioare cu corpuri statice
 Instalatii radiatie de joasa si inalta temperatura
 Instalatii solare cu aport la incalzire – economie de cca 25-35% pe perioada rece
 Centrale termice cu lemne cu sau fara acumulare
 Instalatii termice alimentate din surse neconventionale (pompe de caldura)
Meseriaşul a venit, a văzut care-i treaba şi mi-a propus o soluţie la care nu mă gândisem, mult mai economicoasă. Mi-au rămas multe materiale din ceea ce cumpărasem eu (de două ori mai multe ţevi) şi mi-a explicat unde trebuie puse pentru a da cel mai bun randament. A măsurat, apoi a spart peretele. A calculat, apoi a făcut conexiunile. Într-un cuvânt, a făcut ceea ce fac profesioniştii, cei care sunt specializaţi pe un anumit serviciu. Nu ca mine, întâi am spart şi după aceea m-am întrebat dacă fac bine ce fac.

Şi uite aşa am învăţat eu o lecţie importantă: să nu mă mai dau cocoş că le ştiu eu pe toate. Mai ales când este vorba de instalaţii atât de delicate, care, puse greşit, ar putea duce la dezastre şi tragedii. Că nu e bun principiul „merge şi aşa”. Că trebuie să chem specialiştii şi să-i las să-şi facă treaba, eventual să învăţ ceva de la ei.

Advertisements