Tags


Şi nu, nu e vorba despre vreo americancă excentrică pusă pe mers în croaziere. Este chiar o româncă, din oraşul meu natal, Câmpina, care îşi „omoară” timpul călătorind prin lume. Surpriză, nu?
Probabil nu ştiaţi că pensionarii români au astfel de hobby-uri, ca germanii, italienii sau spaniolii, care, la 80 de ani, învaţă cuvinte în chineză. Să se înţeleagă cu miliardele de chinezi, când vor ajunge în patria lor. Unii ar zice că nu e nimic extraordinar ca o româncă să își permită astfel de călătorii pe mapamond, însă recunoașteți că nu toți profesorii care ies la pensie se duc întins spre Marele Zid Chinezesc.
Dacă ai un copil stabilit în străinătate, lucrurile par ceva mai simple. Îţi cumpără ei biletul de avion, îţi spun când să pleci de acasă, ce să faci la aeroport, te iau direct de la avion şi te duc la casa lor pentru care plătesc chirie. Sute, chiar o mie de euro. Dar tu nu afli asta, te menajează. În cele 10 zile cât stai la ei te plimbă peste tot ca un căţeluş, te duc la restaurante ciudate şi în pieţe pietonale, cu festivaluri şi târguri cu toate minunăţiile. Te întorci acasă cu tot felul de suveniruri şi când te întreabă vecina, la cafea, unde ai fost, nu ştii să-i spui, că nu ai fost atentă. Ai făcut şi ai mers ce ţi-au spus ei.
Nu, pensionara mea îşi cumpără singură bilet, îl plăteşte online, se duce cu taxiul la aeroport, îşi face prieteni în avion şi de acolo începe aventura. Are avantajul că ştie mai multe limbi străine, nu e credulă şi are energie, că a crescut trei nepoţi până i-a dat la şcoală. Face multe fotografii, le prelucrează singură pe computer şi le postează pe Flickr, când nu le trimite la diverse concursuri pe teme de travel.
Nu vă gândiţi că fosta mea profesoară de română are o pensie nesimţită, de mii de euro. Are 2200 de lei pe lună. Şi o bună relaţie cu Blue Air, făcând parte din programul de fidelizare myBlue, care recompensează fidelitatea pasagerilor. E cu ochii pe ofertele lor şi îşi cumpără bilete din timp. Nici acum nu am văzut toate pozele ei din 2009, când Blue Air a pus în vânzare 30.000 de bilete de avion către toate marile oraşe ale Europei, cu preturi de la 13 Euro, cu toate taxele incluse. Bineînţeles că doamna mea s-a aflat printre beneficiari. A fost în Londra şi Paris cu un bilet la preţul unei călătorii cu trenul în România. Anul trecut a plecat de trei ori în Italia. „Am vizitat în 3 săptămâni mai mult decât în treizeci ani de viaţă!” – mi-a mărturisit.
blueair
City squareCe vreau eu să vă spun este că niciodată nu e prea târziu să descoperi lumea. Iar primăvara asta poate fi un început pentru oricine, fie el student, salariat, pensionar. Cu costuri mici poţi călători în toată lumea şi să trăieşti cu adevărat!

Advertisements