Tags


Dacă ar fi să merg în Dubai nu aş face-o pentru plajă şi shopping. Dar aş face-o, oricând, pentru cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa. Nu neapărat pentru a vedea o clădire înaltă şi rece, din sticlă şi beton, ci pentru a urca până în vârful ei. Are 828 metri înălţime, cu 200 peste cea situată pe locul doi în top. Este constructia cu cele mai multe etaje (160, fata de 108 cate are cladirea de pe locul doi). Are 57 de lifturi, fiind lifturile cu cea mai mare viteză din lume (64 km/h sau 18 m/s). Aici se găseşte moscheea situată la cea mai mare înălţime (etajul 154) şi piscina (etajul 76). Turnul poate fi văzut de la 95 de kilometri distanţă.
Pentru noi înseamnă cifre si recorduri. Pentru ei, mult mai mult. “Every city has a soul. This is ours”, spun arabii, când vorbesc despre Turn. Liftul urcă atât de repede, încât simţi imediat cum ţi se înfundă urechile din cauza presiunii. Sus, este cald. Foarte cald, de aceea e de preferat să te acoperi tot. Atunci ajungi să înţelegi de ce femeile de acolo umblă acoperite.
Dubaiul văzut de sus e mare. Făcut în desert, iar pentru tot ce se vede – clădiri, spaţii verzi – s-a muncit enorm. Pentru că acolo unde omul încă nu a ajuns să facă nimic, acolo unde există terenuri virane (si sunt multe, printre zgârie nori şi între cartierele Dubaiului) de fapt exista doar nisip. De acolo, de sus, vezi si The World, proiectul lor grandios de a crea un glob pământesc cu insule artificiale pe care să le cumpere apoi cei mai bogaţi dintre bogaţii lumii.
Aş face chiar şi mai multe excursii Dubai pentru fântânile arteziene dansatoare de lângă Burj Khalifa, care sunt, categoric, un must see. De mică mă facinează artezienele în general, de tot felul, chiar şi cele kitsch, cu delfini, chiar şi cele de apartament, de plastic. Să curgă apa… Iar când apa mai şi dansează….
Daca e să vorbim tot în cifre si recorduri, atunci iată: fântânile sunt amplasate în mijlocul unui lac artificial imens (cât două terenuri de fotbal), au 275 m lungime, arunca 83. 000 de litri de apă în aer iar jetul de apă este mai înalt de 150 m. Au 6. 600 de becuri şi 25 de proiectoare de lumină de culori diferite, iar fasciculul de lumină cu care este prevazută fântâna se vede la peste 20 de mile depărtare fiind vizibil chiar şi din spatiu. Spectacolele încep la ora 18 şi ţin până la ora 23, iar în perioada asta la intervale de 15 sau 30 de minute fântânile “dansează” pe una din cele 8 melodii superbe.
dubai_fountain_1_thumbBineînţeles că nu puteau să accepte să existe, în alt loc, o fântână arteziană mai mare ca ale lor. De aceea, în Dubai s-a construit cea mai mare fântână din lume depăşind-o pe cea din Las Vegas numita Bellagio. Are o lungime de 275 metri, adică mai mare decât 2 terenuri de fotbal şi este cu 25% mai lată decat Fantana Bellagio. Este aşezată pe suprafaţa Lacului Burj Khalifa cu o întindere de aproximativ 30 de acri de teren.
Fântâna arteziană poate fi observată de la 250 de mile altitudine în spaţiu. Aceasta aruncă jeturile de apă la o înălţime de 150 metri, echivalentul unei cladiri cu 50 de etaje.

Advertisements