A mai rămas doar o lună pentru înscrierea la concursul național de talente “Carmen Sylva”, organizat de Muzeul Peleș. Pe lângă satisfacția fără margini, câștigătorii au șansa să-și vadă lucrările expuse alături de obiecte valoroase, în încăperile Pelișorului.

Concursul găzduit de Muzeul Naţional Peleş se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 7 şi 29 de ani, cu talent la desen, pictură, gravură sau fotografie. Înscrierile se fac până pe 15 aprilie, iar pentru a intra în competiție candidații trebuie să trimită organizatorilor, prin e-mail, cinci lucrări personale. De asemenea, concurenții nu pot avea studii de specialitate pentru disciplina pentru care optează, excepție făcând doar cei care urmează cursurile unei școli populare de artă. “Participanţii se vor înscrie începând cu data de 15 octombrie 2013, până la 15 aprilie 2014, în trei categorii de vârste: categoria I – 7 ani – 14 ani, categoria II – 15 ani – 22 ani, categoria III – 23 ani – 29 ani, la patru discipline: desen, pictură, gravură, fotografie. Primii trei clasaţi la cele patru discipline, pentru cele trei categorii de vârstă, vor fi promovaţi timp de o lună, prin amenajarea unei expoziţii temporare la castelul Pelişor”, precizează reprezentanții Muzeului. Calendarul anunțat rezervă două săptămâni pentru preselecție și jurizare, între 16 și 30 aprilie, urmând ca, pe 1 mai, să fie anunțați câștigătorii. Vernisajul expoziției organizate la Pelișor, cu lucrările alese de juriu, este programat pentru data de 1 iunie. “Obiectivulgeneral este acela de a continua tradiţia promovării tinerelor talente artistice, începută de Regina Elisabeta, prin organizarea seratelor muzicale la castelul Peleş, la care era invitat să interpreteze tânărul George Enescu, considerat protejatul reginei. Mai târziu, putem spune că a devenit o tradiţie continuată apoi de Regina Maria, care a strâns în jurul ei artiştii plastici ai vremii, patronând societatea Tinerimea Artistică. In Castelul Pelişor există mărturii ale acestei activităţi admirabile, reprezentate prin lucrări de artă plastică expuse în sălile deschise publicului”, menționează organizatorii.

Concursul a ajuns, în acest an, la a treia ediție, până acum bucurându-se de un real succes, cu peste 500 de artiști din țară înscriși.

Advertisements